Robert Negoiţă, favoritul mafiei imobiliare din sectorul 3

Postat la: 21.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Robert Negoiţă, favoritul mafiei imobiliare din sectorul 3

Un nou scandal se prefigurează în jurul Parcului IOR. Mafia imobiliară a Capitalei se pare că pândeşte să pună mâna pe un teren de peste 10 ha, ce în momentul de faţă e un maidan ce se dezvoltă ca o pecingine în coasta celui mai frumos parc din ţară. Sursele care au sesizat Evenimentul zilei asupra pregătirii acestui bum imobiliar au dezvăluit că, în spatele unor bătrâni cu vârste între 70 şi 90 de ani se ascunde un om de afaceri cunoscut mai mult în lumea fotbalului, bun prieten cu candidatul USL la primăria sectorului 3, Robert Negoiţă şi cu fratele lui, Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar.

Bătălia pentru acest teren se poartă din anul 2005. Locuitorii din zona Poşta Titan au sub ochi de ani de zile această imensă bucată de pământ care s-a transformat din parc într-o pârloagă. În urma celor câteva proteste făcute de-a lungul timpului, bucureştenii au aflat că terenul pe care se afla şi o ruină de casă se află în litigiu, într-un proces de retrocedare. Conform reţetei practicate şi în alte cazuri, după ani de zile de la revoluţie aparuseră bătrâni care s-au declarat moştenitori ai foştilor proprietari ai moşiei Dudeşti. Astfel, Romalo Eduard Ioan Dan (care în anul 2005 avea 82 de ani) îi cedează drepturile de moştenire lui Cocoru Maria, o pensionară de 70 de ani. Aceasta obţine de la Primăria Capitalei, în baza Legii 10, retrocedarea terenului în suprafaţă de peste 10 hectare. Primăria sectorului 3 a atacat în Contencios Administrativ decizia de împroprietărire, arătând că nu s-a ţinut cont de faptul că terenul respectiv făcea parte fizic din parcul IOR, iar din punct de vedere juridic era parte a patrimoniului public. A pierdut procesul. Pensionara Cocoru începe să solicite primăriei autorizaţii de construcţie pentru un ansamblu de locuinţe, apoi, după demolarea ruinei, solicită certificat de urbanism de înstrăinare pentru a vinde halca de pământ. Nu le primeşte, primăria invocând temeiul OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinaţiei de spaţiu verde, scriu cei de la EvZ.

În anul 2011, primăria condusă de Liviu Negoiţă deschide însă o altă acţiune în justiţie, cerând revizuirea documentelor ce au stat la baza acestei retrocedări, dar face şi o cerere administrativă de expropiere către Consiliul General al Capitalei, invocând utilitatea publică a terenului. Termenul procesului este în septembrie. Doamna Cocoru, ajunsă la 77 de ani, nu se lasă. A angajat avocaţi scumpi şi probabil că aşteaptă să iasă primar Robert Negoiţă ca să scape de încăpăţânatul de Liviu Negoiţă ce nu-i semnează avizele de construcţie sau de vânzare a domeniului. Documentul arată că bătrânul de 82 de ani a cedat drepturile pensionarei Cocoru. Actul demonstrează că pensionara și-a manifestat dorința de a construi pe terenTerenul aflat acum în litigiu a mai făcut obiectul unei tentative de includere într-un parteneriat public privat pe vremea primarului Eugen Pleşca, ne-au spus surse din administraţie. Tot pentru construirea unui ansamblu de locuinţe în parcul IOR. Afacerea a căzut fiindcă partenerul de la acea vreme nu a mai avut banii de investiţie. 10 ha aceasta este suprafața din parcul IOR pe care Cocoru vrea să construiasca.

Candidatul USL la Primăria Sectorului 3 face promisiuni electorale şi îşi expune proiectele. Robert Negoiţă, ca orice pretendent la scaunul de primar, spune că se preocupă de soarta locuitorilor din sector. De aceea, unul dintre proiectele sale are ca temă eficientizarea sistemului de distribuţie a gazelor. Pesedistul Negoiţă nu spune şi că astfel va creşte factura la gaze cu 20% pentru toţi consumatorii de gaze din Sectorul 3. O spun, însă, specialiştii Institutului de Soluţii Utilitare care au calculat schema gândită de Robert Negoiţă. Conform lor, această schemă se va solda cu o creştere cu circa 20% a costurilor finale achitate de consumator pentru livrarea de gaze, costuri pe care cetaţenii Sectorului 3 vor fi nevoiţi sa le suporte, în caz contrar riscând debranşarea.

De câteva luni, primarul Liviu Negoiţă poartă discuţii cu investitori chinezi. Sunt aproape de finalizare discuţiile cu privire la finanţarea în parteneriat public privat a câtorva mari proiecte. Cel mai important pare a fi cel legat de un spital public modern. În prezent, autorităţile locale din Sectorul 3 discută cu specialiştii chinezi variantele de amplasare a spitalului, pentru că aceasta nu trebuie să ducă la congestionarea traficului în zonă. Pe piaţa chineză sunt, în prezent, cele mai mari sume de bani disponibile la nivel mondial, şi se ştie dorinţa chinezilor pentru investiţii in Europa este proverbială."Alegeţi bloc sau verdeaţă!"Ionuţ FantaziuImediat după staţia de metrou Titan începe maidanul. Vegetaţia a crescut haotic, arată ca un loc părăsit. Nu e nici sălbatic, dar nici îngrijit. În unele locuri buruienile trec de genunchi. Oamenii şi-au făcut cărări spre zona îngrijită a parcului, dar de câte ori plouă se adună bălţi şi se fac noroaie. Cei care vor să se plimbe noaptea pe acolo trebuie să-şi asume riscuri. E o beznă de nu vezi la 2 metri distanţă. Fix la intrare e urma unei construcţii, o temelie de beton în jurul căreia s-au adunat sticle, hârtii şi tot felul de gunoaie.

"Aici a fost un carusel în urmă cu ani buni şi a rămas aşa", explică un bucureştean care cunoaşte zona încă de când era un câmp pe care se planta porumb. O parte dintre oamenii care se plimbă des prin zonă au auzit de situaţia terenului. "A fost retrocedat, de aia arată aşa şi nu e neîngrijit. În urmă cu ceva timp făceau unii un sondaj, să strângă nişte semnături. Ne întrebau dacă vrem parc sau locuinţe. Normal că am zis parc. Şi nu vor face niciun bloc, să vedem dacă se pot pune cu 15.000 de oameni, cam câţi suntem în zona asta", se revoltă Mihai Cobzaru, un pensionar din sectorul 3. O alee taie maidanul de parc ca o graniţă. Începe o infuzie de linişte printre alei cu trandafiri, copaci şi miros de iarbă proaspăt tunsă. Se face jogging, copiii se dau tiroliana, iar o parte hrănesc raţele de pe lac. Ca să scurteze drumul spre casă sau spre locurile de joacă ale copiilor, parinții traversează maidanul, mai consemneaza EvZ.ro

loading...
PUTETI CITI SI...