Procurorul Emilian Eva primeste inapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

Postat la: 06.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

 Procurorul Emilian Eva primeste inapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca procurorul Emilian Eva sa primeasca inapoi o parte din tablourile ridicate de Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, informeaza Agerpres.

Astfel, instanta a decis ridicarea sechestrului pe o parte din cele 126 de tablouri indisponibilizate de DNA si care sunt enumerate in declaratiile de avere completate de Emilian Eva pentru anii 2014 - 2015: autor indescifrabil - 1.000 ron; autor indescifrabil - 1.000; V. Popescu - 1.000 USD; C. Ressu - 1.000 euro; S. Ziffer - 800 euro; D. Ghiata - 800 euro; A Baltatu (acuarela) - 800 ron; C. Baba (carbune) 2 bucati - 2.000 ron; R. Postolache (acuarele) 3 bucati - 1.200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Daringa 2 bucati - 1.500 ron; A. Cristescu 2 bucati - 600 euro; A. N. (acuarela) - 150 ron; T. Erno - 2.000 euro; T. Erno - 2.000 euro; M. Teisanu - 1.000 euro; R. Negely - 500 euro; R. Negely (carbune) - 300 euro; A. Negosaru - 800 ron; autor indescifrabil, 2 bucati - 1.200 ron; autor indescifrabil - 800 ron; autor indescifrabil - 800 ron.

Judecatorii au dispus ca aceste tablouri sa ii fie restituite lui Emilian Eva, acesta avand obligatia de a le pastra pana la pronuntarea unei decizii definitive in acest dosar. Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii septembrie 2015, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

El a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani inchisoare. Potrivit anchetatorilor, in cursul lunilor mai - iunie 2014, perioada in care o ruda a sa se afla internata in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea", in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

"Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals. Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arata in comunicat.

Dupa solutionarea favorabila a acestei cauze, in intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata. De asemenea, in perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii un numar de trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.

Procurorii DNA mai arata ca, in intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achizitionat, in vederea revanzarii, si a intermediat vanzarea, respectiv cumpararea, percepand comisioane in urma tranzactiilor intermediate unui numar de peste 200 de picturi, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

 

loading...
PUTETI CITI SI...