O bombă urma sa fie detonată în centrul orasului Târgu Secuiesc

Postat la: 01.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

 O bombă urma sa fie detonată în centrul orasului Târgu Secuiesc

Un bărbat a fost retinut astăzi de procurorii DIICOT, după ce acesta încerca sa detoneze o bombă în centrul orașului Târgu Secuiesc, în apropiere de locul unde se desfăsurau manifestări de Ziua Națională a României.

La percheziţii, poliţiştii au găsit mai multe dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte, un amplificator de imagine, 210 materii explosive de categoria a treia şi a doua şi dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice. Pe pagina de Facebook a extremistilor maghiari, interventia DIICOT de astazi este catalogata drept "ridicola" si "o tragicomedie". Acestia sustin ca probele găsite pentru a susţine acuzaţia de terorism ar fi doar artificii aniversare.

„La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit."o" din Legea nr.535/2004 - privind prevenirea și combaterea terorismului", arată procurorii într-un comunicat. Conform anchetatorilor, bărbatul ar face parte din structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM Ungaria.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari", inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov", arată procurorii.

Potrivit unul ziar local din Ungaria, totul a pornit de la interceptarea unor discutii. "Au intrat peste Beke Istvan Attila in casa. I-au confiscat calulatorul, cd-uri si laptopul personal. Membrii organizatiei au cerut interventia ambasadorului Ungariei. Au interceptat o discutie intre el si alti membrii ai organizatiei. Romanii au efectuat mai multe perchezitii. Barbatul avea asupra lui steagul maghiar, dar si mai multe tricouri cu mesaje impotriva statului roman. Existau informatii inca de luni seara". A existat o colaborare intre serviciile secrete maghiare si romanesti. Inca de luni noapte, s-au facut perchezitii simultane, la mai multe adrese, atat in Romania, cat si in Ungaria.

Purtatorul de cuvant al SRI a declarat la B1TV ca Istvan Beke "punea la cale un atentat terorist la Targu-Secuiesc. Am avut date inca din luna octombrie si am putut sa dejucam acest atentat, incat nimeni nu a fost in pericol. Acest dispozitiv urma sa fie amplasat in timpul defilării in Targu-Secuiesc, dar barbatul nu a mai ajuns acolo. Teroristul facea parte dintr-una din cele mai active organizații ce contesta tratatul de la Trianon si care militeaza pentru refacerea Ungariei Mari".

 

loading...
PUTETI CITI SI...