Moldova vrea să depună cererea de aderare la UE

Postat la: 31.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Moldova vrea să depună cererea de aderare la UE

Republica Moldova ar putea să prezinte cererea de aderare la Uniunea Europeană într-un viitor previzibil, chiar în perioada mandatului actualului Guvern, a declarat, pentru Radio Moldova Actualități, ministrul de externe moldovean, Natalia Gherman, informează Agerpres.

"Va fi un proces firesc și logic să cerem Uniunii Europene trecerea sau avansarea Republicii Moldova la următoarea etapă - pregătirile pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană", a spus Gherman. În acest context, Natalia Gherman a ținut să precizeze că cererea de aderare la UE trebuie să fie clară în ceea ce privește voința politică a Republicii Moldova.

"Trebuie să obținem această masă critică de acțiuni și de reforme în cadrul implementării Acordului într-o așa manieră încât să nu lăsăm nici un argument, nici un semn de întrebare sau un dubiu în ceea ce privește voința politică a Republicii Moldova și capacitatea noastră de a ne reforma și de a consolida societatea în susținerea acestei idei de integrare europeană", a estimat ea. De asemenea, ministrul moldovean de externe a precizat că termenul de aderare trebuie să fie fixat de Republica Moldova și coordonat de UE.

"Nu aș numi un termen; termenul trebuie să fie fixat de noi și coordonat cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Terenul trebuie să fie foarte bine pregătit. Nu aș vrea să spun că acest lucru se va întâmpla foarte târziu, eu văd această perioadă și evoluție pe parcursul mandatului actualului guvern", și-a exprimat speranța ministrul moldovean de extern, a mai spus Gherman.

Totodată, Natalia Gherman a ținut să precizeze că, pentru aderarea Republicii Moldova la UE, este nevoie de stabilitate politică. „Noi nu putem face acest lucru atunci când guvernele se schimbă la fiecare 6-8 luni. Atunci când demarează ceva trebuie să fie dus până la bun sfârșit (...). Aceasta, din punctul meu de vedere, este o condiție indispensabilă pentru avansarea rapidă pe planul de reforme proeuropene. Mi-aș dori foarte mult să văd actualul guvern, actuala clasă politică depunând această cerere într-o perioadă foarte și foarte previzibilă", a reiterat Natalia Gherman.

 

loading...
PUTETI CITI SI...