Ministrul Comunicaţiilor trimite Corpul de control la "Poşta Română" şi cere demisia întregii conduceri

Postat la: 11.09.2017 13:32 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministrul Comunicaţiilor trimite Corpul de control la

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a convocat, în această dimineaţă, o şedinţă de urgenţă la Compania Naţională "Poşta Română" şi a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general interimar, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an, informează un comunicat de presă al ministerului

Totodată, Lucian Şova a decis să trimită Corpul de control al ministrului la "Poşta Română". Acesta va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenţei cu ocazia aplicării sancţiunii contravenţionale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat, precizează ministerul.

În comunicat se mai arată: "Ministerul Comunicaţiilor şi Societaţii Informaţionale (MCSI) întreprinde toate măsurile legale posibile pentru a evita ca această companie să intre în incapacitate de plată şi pentru a putea începe punerea în aplicare a unui plan strategic de redresare a acesteia, elaborat în ultimele două luni. MCSI consideră că situaţia în care se află compania nu este numai urmare a «grelei moşteniri», ci şi a perpetuării aceleaşi stări de fapt, fără ca managementul executiv sau neexecutiv să ia vreo măsură legală de relansare a activităţii".
De asemenea, Ministerul Comunicaţiilor atrage atenţia că toată conducerea "Poştei Române" are obligaţia legală să ia toate măsurile, astfel încât compania să nu ajungă în incapacitate de plată sau insolvenţă. "A sta pasiv şi a aştepta ca acţionarul majoritar să-şi majoreze capitalul social, solicitând întâi de toate majorarea indemnizaţiei membrilor Consiliului de Administraţie, nu este în atribuţia unui preşedinte al vreunui Consiliu de Administraţie", susţine MCSI.

Instituţia precizează că suma destinată capitalizării "Poştei Române" este prevăzută în continuare în bugetul ministerului şi nu este afectată de rectificarea bugetară. "Poşta Română" este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică.
Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de "Fondul Proprietatea" (simbol bursier FP), în proporţie de 25%.

"Poşta Română" deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în ţara noastră. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile "Poştei Române" şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei.