Ministerul Muncii: Proiect de 47 de milioane de euro pentru intrarea tinerilor inactivi pe piata muncii

Postat la: 12.08.2017 13:44 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Muncii: Proiect de 47 de milioane de euro pentru intrarea tinerilor inactivi pe piata muncii

Proiectul noncompetitiv INTESPO - Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare, prin care se vor aloca peste 47 de milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor inactivi să intre pe piaţa muncii, a fost aprobat de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), informează un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Proiectul vizează creşterea numărului de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Trening) înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum şi identificarea altor cel puţin 200.000 tineri NEETs inactivi, cu vârsta între 16-24 neînregistraţi la SPO, precizează sursa citată. Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute pe piaţa muncii etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare. Potrivit ministerului, studiile recente arată faptul că NEETs este un rezultat al unei combinaţii de factori personali, economici, de educaţie şi sociali şi reflectă gradul de distanţare de piaţa muncii şi societate în ansamblul ei (EUROFOUND, 2012).

În cadrul proiectului, sunt vizaţi în special tinerii cu nivel scăzut de competenţe şi care au dificultăţi în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificaţi, cel puţin 160.000 vor fi întegistraţi la SPO şi vor beneficia de informare şi consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumaţi către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii (Prgramul Naţional Şansa a doua - Ministerul Educatiei Naţionale, servicii de asistenţă socială).

Ministerul Muncii explică: "Identificarea tinerilor NEETs inactivi este necesară întrucât majoritatea nu are acces la informaţii şi nici nu ştie să le caute. În prezent, ei nu vin din proprie iniţiativă către SPO, în vederea înregistrării, însă experienţa proiectelor deja derulate arată că apropierea de ei este fundamentală pentru atragerea lor în orice programe viitoare, întrucât anulează şi blocajul generat de mijloacele financiare reduse sau inexistente pentru mulţi dintre ei, necesare pentru a ajunge la SPO".

Proiectul noncompetitivINTESPO introduce managementul de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interacţiune încadrul reţelei de servicii (de asistenţă sociala, educaţie, ocupare) prin care se asigură faptul că beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie într-o formă de sprijin eficace şi eficientă.

Această metodă oferă servicii personalizate, prin care serviciile publice evaluează nevoile beneficiarului în colaborare cu el, evaluează, monitorizează şi susţine beneficiarul pentru a accesa servicii sociale care să răspundă acestor nevoi, menţionează comunicatul.
Proiectul are o durată de implementare este de 48 luni şi un buget de 47,47 milioane de euro.