Ministerul Finanțelor a atras un miliard de euro de pe piețele internaționale

Postat la: 11.10.2017 16:33 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Finanțelor a atras un miliard de euro de pe piețele internaționale

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, ieri, un miliard de euro de pe piețele internaționale prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, cupon 2,375%, a anunțat instituția.

„Nivelul cererii și randamentul obținut în urma emisiunii de euroobligațiuni realizate ieri confirmă, încă o dată, încrederea mediilor investiționale în economia românească și în perspectiva acesteia. De asemenea, agențiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiții cu perspectivă stabilă, în condițiile creșterii economice susținute și ale nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte țări cu rating similar", a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.

Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obținut un randament de 2,114% față de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie. Emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, astfel că cererea a cumulat peste 2 miliarde euro în primele trei ore și jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni.

De altfel, tranzacția a încheiat planul de finanțare externă aferent anului 2017. Emisiunea s-a încadrat în „obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și consolidarea rezervei valutare a statului", precizează MFP. Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV.