Măsuri pentru deţinuţi în zile caniculare: Apă caldă mai multe ore, program redus de muncă în aer liber

Postat la: 27.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Măsuri pentru deţinuţi în zile caniculare: Apă caldă mai multe ore, program redus de muncă în aer liber

Penitenciarele trebuie să prelungească programul de apă caldă în penitenciare în zilele caniculare, să verifice periodic apa potabilă şi să reducă numărul orelor în care deţinuţii sunt scoşi la muncă în aer liber atunci când sunt temperaturi foarte mari.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată, într-un răspuns transmis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, că s-a dispus, conform prevederilor legale, ca la nivelul tuturor penitenciarelor să fie luate măsuri speciale în zilele în care temperatura la sol depăşeşte 37 de grade Celsius. În zilele caniculare, perioada alocată activităţilor în aer liber ale deţinuţilor este prelungită, însă, după ora 11.00, "în timpul orelor de maximă intensitate calorică", deţinuţii sunt adăpostiţi "în locuri umbrite şi ventilate".

Programul de apă caldă este prelungit, apa potabilă este asigurată permanent, iar calitatea acesteia este verificată periodic, deoarece în zilele cu temperaturi ridicate, în apa de băut se pot dezvolta microorganisme periculoase pentru sănătatea oamenilor. Deţinuţii în vârstă sau cunoscuţi cu boli cronice sunt monitorizaţi de medicii din sistemul penitanciar, iar tratamentul acestora trebuie adaptat la temperaturile ridicate.

În acelaşi timp, programul deţinuţilor scoşi la muncă trebuie redus, iar angajatorii trebuie să asigure apă de băut şi echipamentul de protecţie necesar în astfel de situaţii. Potrivit ANP, au fost luate măsuri speciale şi pentru respectarea condiţiilor referitoare la depozitarea alimentelor, prepararea, transportul şi servirea hranei şi s-a stabilit un program continuu de aerisire şi ventilaţie a celulelor şi spaţiilor închise în care deţinuţii desfăşoară activităţi.

În sistemul penitenciar sunt 33 de penitenciare, două centre educative, trei centre de detenţie şi şase penitenciare spital. Vremea se menţine caniculară, luni şi marţi, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime ating frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi.

 

loading...
PUTETI CITI SI...