Marea Neagra, una dintre cauzele cresterii numarului de oameni care îşi pierd viaţa pe litoralul romanesc?

Postat la: 20.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Marea Neagra, una dintre cauzele cresterii numarului de oameni care îşi pierd viaţa pe litoralul romanesc?

Specialiştii sunt de părere că zona de litoral la Marea Neagră a suferit, de-a lungul anilor, schimbări profunde.

Cele mai multe cazuri de înec au avut loc în staţiunea Eforie Nord, iar salvamarii atrag atenţia turiştilor şi constănţenilor asupra schimbărilor care au survenit în Marea Neagră, scrie cugetliber.ro.

"Zona de litoral la Marea Neagră a suferit de-a lungul anilor schimbări profunde influenţate de o serie de factori naturali precum configuraţia reliefului emers şi submers, orientarea liniei ţărmului, structura granulometrică a plajelor, factori meteo-hidrologici, peste care se suprapun intervenţiile antropice care constau în diferite construcţii executate în zona de litoral, amenajări hidrotehnice, inclusiv poluarea adusă de activitatea omului în toată complexitatea ei. Toate acestea au dus la modificări morfohidrografice, a structurii chimice, biologice, inclusiv asupra cateristicilor curenţilor marini", spun reprezentanţii Direcţiei Hidrografice Maritime.

Potrivit autorităţilor, dislocările de nisip din mare ce au furnizat material pentru înnisipările plajelor au dus la schimbări în profilul batimetric limitrof zonei de coastă. Pe de altă parte, topografia reliefului submarin rezultată în urma acestor activităţi, modifică direcţia de propagare a valurilor precum şi direcţia şi viteza curenţilor marini. "Marea Neagră a fost dintotdeauna o mare atipică în care fenomenele au fost imprevizibile", mai spun specialiștii Direcţiei Hidrografice Maritime.

 

loading...
PUTETI CITI SI...