Mare atentie! Medicii avertizeaza despre pericolele ascunse din fructe si legume

Postat la: 27.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Mare atentie! Medicii avertizeaza despre pericolele ascunse din fructe si legume

Cu toate ca medicii ne recomanda sa mancam cat mai multe fructe si legume proaspete, acestea pot ascunde adevarate capcane! Multe sunt tratate cu pesticide in exces, lucru confirmat de inspectorii sanitar-veterinari.

In cadrul controalelor din acest an, s-au descoperit pesticide cu mult peste limita admisa in ardei, rodii si cirese din import. Probleme sunt si la produsele romanesti. O recunosc chiar vanzatorii din piete, dupa cum reiese dintr-un reportaj filmat cu o camera ascunsa, potrivit observator.tv. La o taraba din piata, reporterii gasesc struguri de provenienta incerta.

"Nu cred ca patiti nimic. Nu sunt ai mei, va dati seama. Chiar nu stiu cum ii pastreaza ei in en-gros", spune o vanzatoare. Cu alte cuvinte, desi ne aflam in spatiul dedicat producatorilor, vanzatoarea recunoaste ca marfa nu este din propria gospodarie. Iar situatia alarmanta este confirmata si de datele oficiale. In primul trimestru al anului, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a controlat 264 de transporturi de legume si fructe din import. La rodii, ardei si cirese, inspectorii au gasit pesticide in cantitati mai mari decat cele admise de lege.

LYGIA ALEXANDRESCU, specialist in nutritie: Toate aceste pesticide aduc un risc mare de dezvoltare a unor serii de boli, de la o simpla alergie, tulburari digestive usoare si pana la aparitia cancerului.

COSTEL STANCIU, presedinte APC: Din pacate, pe eticheta, informatiile trecute de comerciant sunt doar denumirea, originea, calibrul si pretul. Daca suntem atenti s-ar putea sa gasim pe ambalajul colectiv o eticheta micuta unde sa gasim substantele chimice aplicate dupa recoltare. Prea putini sunt, insa, cei care verifica toate aceste date atunci cand merg la cumparaturi. Cel mai adesea, selectia se face dupa aspectul produsului. Alternativa ar putea fi produsele bio. Sunt mai sanatoase, dar si mai scumpe. Merele ecologice costa 17 lei kilogramul, de aproape sase ori mai mult decat cele obisnuite. Iar dovleceii bio ajung pana la 20 de lei kilogramul. Romania este pe locul al saptelea in Europa la consumul de pesticide, cu peste 10 milioane de kilograme vandute in 2016, potrivit datelor Eurostat.

loading...
PUTETI CITI SI...