Mai multe cupluri lesby si gay au ajuns pe mana doctorilor, dupa aceasta practica!

Postat la: 22.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Mai multe cupluri lesby si gay au ajuns pe mana doctorilor, dupa aceasta practica!

Conform statisticilor realizate de medicii ieseni, Centrul Regional HIV/SIDA Iasi este al doilea din tara ca numar de pacienti. Aceasta situatie este ingrijoratoare, avand in vedere ca in ultimii ani trendul inregistrat este descrescator. Unitatea medicala mentionata are in grija peste 1.500 de pacienti.

"Centrul Regional HIV/SIDA Iasi, care-si desfasoara activitatea sub egida centrului de la Bucuresti, este al doilea ca numar de pacienti, din nefericire, la nivelul tarii. Vorbim despre 1.537 de pacienti, iar trendul nu este descrescator. Zona de nord-est a Romaniei are un trend, daca nu crescator, sigur care se mentine la acelasi nivel. La nivelul Iasului, in ultimii cinci ani, au fost in jur de o suta de pacienti nou diagnosticati. Spre deosebire de alte zone ale tarii, unde numarul pacientilor nou diagnosticati pe an poate sa fie de 20 sau maximum 50", precizeaza prof. dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Chiar daca medicii sustin ca numarul persoanelor cu HIV/SIDA nu a crescut in ultimii ani, se vorbeste in continuare despre noi cai de transmitere. Astfel, la nivelul Iasului sunt inregistrate cazuri de transmitere prin administrare de droguri pe cale intravenoasa sau prin intretinerea de relatii sexuale intre persoane de acelasi sex. Chiar daca in regiunea de nord-est a tarii aceste cai nu reprezinta decat un procent mic, in unele zone din tara cazurile acestea sunt des intalnite.

"Nu putem spune ca numarul pacientilor cu HIV/SIDA a crescut, este vorba despre un trend care se mentine. Vorbim astfel despre transmiterea heterosexuala, in zona noastra geografica, dar trebuie sa fim foarte atenti pentru ca se deschid noi cai de transmitere, referindu-ne aici la administrarea de droguri pe cale intravenoasa, procentul la Iasi nefiind foarte semnificativ, de 2% sau 3%. Cu toate acestea, in Bucuresti si in Constanta, acest procent este in crestere. De asemenea, atunci cand vorbim despre cei care intretin relatii sexuale cu persoane de acelasi sex, a aparut o problema, in sensul ca la Iasi incidenta este tot de 2% sau 3% insa, in alte zone, in vestul tarii in special, incidenta este in crestere. De precizat este ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand avem un anumit rasunet patologic la nivelul oricarui organ sau sistem, ca este creier, ca este cardiovascular sau renal si trebuie sa ne gandim si la aceasta patologie, pentru ca nu este deloc de neglijat", adauga prof. dr. Carmen Dorobat.

In acest context, in perioada 21 - 23 iunie 2018, la Iasi are loc Conferinta Nationala "Certitudini si controverse in patologia infectioasa", la care participa peste 250 de medici infectionisti din intreaga tara. Tematica stiintifica a evenimentului raspunde, conform medicilor, nevoilor actualitatii imediate. Astfel, vorbim despre actualitati si perspective in terapia hepatitelor cronice, infectia HIV/SIDA, antibioterapia germenilor multirezistenti - prezent si viitor, infectiile fungice sistemice si abordarea interdisciplinara a infectiilor sistemului nervos central.

loading...
PUTETI CITI SI...