Linkuri utile pentru verificarea cardului de sanatate. Cum il iei in trei pasi

Postat la: 31.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Linkuri utile pentru verificarea cardului de sanatate. Cum il iei in trei pasi

Cardul de sanatate devine obligatoriu de marti, 1 septembrie 2015. Asta inseamna ca medicii de familie nu mai pot face consultatii fara cardul de sanatate. Medicii trebuie sa detina cititoare de carduri. Pacientii introduc cardul in aparat si tasteaza pinul. Pinul este secret, il stie pacientul si si-l alege la prima utilizare a cardului, dupa ce a fost introdus in aparat.

In acest fel, sistemului informatic de sanatate i se raporteaza online cat timp a durat consultatia la medicul de familie, pe baza acestor rapoarte, medicii isi pot deconta consultatiile. Astfel, fraudele sunt limitate. Cardul nu se instraineaza spre pastrare catre medicul de familie. Daca un medic foloseste cardul unui pacient in mod fraudulos, atunci este o infractiune, pedepsita penal, chiar cu inchisoarea.

Pentru a obtine cardul de sanatate cu ajutorul internetului trebuie efectuati cativa pasi simpli. Luam exemplul CASMB (Bucuresti). Primul este sa se verifice daca a fost emis cardul. Acest fapt se realizeaza la linkul de AICI. Se introduce CNP-ul (CID-ul este generat automat, nu trebuie introdus nimic) si apoi, mai jos se introduce codul de verificare (capcha). Rezultatul interogarii poate fi: persoana are card emis sau persoana nu are card emis.

Daca a fost emis cardul de sanatate se trece la pasul doi, verificarea daca acest card se afla la Casa de Sanatate Bucuresti. Este posibil ca el sa fi fost emis (atentie, nu Casa de Sanatate tipareste cardul), dar nu a ajuns inca la titular, nici nu a fost returnat la Casa de Sanatate, fiind inca in circuitul postal. Verificarea aceasta se face AICI. Se introduce din nou CNP-ul, ca si codul de verificare. Rezultatul va fi clar: cardul se afla la Casa de Sanatate (DA), sau nu se afla (NU). Daca este la CASMB (si nu a fost ridicat de medicul de familie), atunci, pasul trei, asiguratul poate depune (online sau pe hartie) cererea de ridicare a cardului, urmand a fi anuntat telefonic unde si cand sa se prezinte la ghiseu. Daca este emis cardul, dar nu se afla nici la CASMB, nici la medicul de familie al titularului, este posibil ca acel card sa nu fi fost tiparit pentru Casa de Sanatate Bucuresti, ci pentru o alta casa de asigurari, in evidenta careia persoana se afla la data tiparirii cardurilor.

De la 1 septembrie, persoanelor asigurate, dar care nu au cardul emis, medicii de familie le pot acorda consultatii, in conditiile in care in urma verificarii online reiese faptul ca pacientul este asigurat.

loading...
PUTETI CITI SI...