Legea care schimbă internetul: Ce se va mai putea da pe Facebook sau Google News la liber

Postat la: 14.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Legea care schimbă internetul: Ce se va mai putea da pe Facebook sau Google News la liber

Proiectul directivei drepturilor de autor, care urma să schimbe modul în care utilizăm Google, Facebook și internetul în general, a fost modificat, în urma acordului dintre parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, la Strasbourg.

Pe scurt, forma la care s-a ajuns cu proiectul prevede:

Platformele de internet se confruntă cu stimulente pentru a plăti munca artiștilor și a jurnaliștilor, pe care o utilizează.Unele materiale încărcate, cum ar fi meme-urile sau GIF-urile, pot fi distribuite în mod liber
Linkurile la articole de știri, însoțite de "cuvinte singulare sau extrase foarte scurte" pot fi distribuite liber
Jurnaliștii trebuie să obțină o parte din veniturile legate de drepturile de autor obținute de publicația lor
Startupurile de internet vor fi supuse unor obligații mai ușoare
Directiva nu va impune filtre pe platforme și rețele sociale.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, prin proiectul de directivă convenit cu Consiliul UE, creatorii de conținut și editorii de știri vor avea posibilitatea să negocieze cu giganții de internet.

Acordul încheiat între negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului vizează să se asigure că drepturile și obligațiile din legea dreptului de autor se aplică și pe internet. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva dintre companiile de internet care vor fi afectate în mod direct de această legislație.

Legislatorii spun că au încercat, de asemenea, să se asigure că internetul rămâne un spațiu al libertății de exprimare. Fragmentele din articolele de știri pot continua să fie distribuite, la fel ca și GIF-urile și meme-urile.

Gigantii tech vor împărți veniturile cu artiștii și jurnaliștii

PE susține că acordul urmărește să sporească șansele titularilor de drepturi de autor, în special muzicienii, artiștii sau interpreții, precum și editorii de știri, să negocieze mai multe oferte de remunerare pentru utilizarea operelor lor prezentate pe platformele de internet.

Distribuirea unor scurte fragmente de articole nu va implica drepturile publicației care a produs articolul. Acordul conține și prevederi pentru împiedica agregatorele de știri să abuzeze de această permisiune. De aceea, fragmentul poate să apară pe Google News, de exemplu, sau atunci când un articol este distribuit pe Facebook, cu condiția să fie "foarte scurt", mai prevede textul de lege agreat la Strasbourg.

Încărcarea operelor protejate în scopul citării, criticii, revizuirii, caricaturii, parodiei sau pastișei a fost protejată, asigurându-se că meme-urile și GIF-urile vor continua să fie disponibile și să poată fi distribuite pe platformele online.

Textul specifică, de asemenea, că încărcarea lucrărilor în enciclopedii online într-un mod necomercial, cum ar fi Wikipedia sau platforme software open source, cum ar fi GitHub, va fi automat exceptată de la obligațiile impuse de lege.
Startup-urile vor fi supuse unor obligații mai ușoare.
Autorii, artiștii, interpreții vor putea solicita o remunerație suplimentară din partea distribuitorului care le exploatează drepturile atunci când remunerația convenită inițial este disproporționat de scăzută în comparație cu beneficiile obținute de distribuitor.

Modul în care această directivă modifică status quo-ul:

Parlamentul Eurpean crede că, în prezent, companiile de internet nu sunt foarte bine stimulați să semneze acorduri de licență echitabile cu deținătorii de drepturi de autor, deoarece nu sunt considerate răspunzătoare pentru conținutul încărcat de utilizatori pe platforme.

Platformele de internet sunt obligate numai să elimine conținutul care încalcă drepturile de autor atunci când un titular de drepturi le cere să facă acest lucru. PE consideră însă că acest proces lucru este greoi pentru titularii de drepturi și nu le garantează un venit echitabil.

Responsabilizarea companiilor de internet va spori șansele titularilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți sau performeri și scriitori, precum și editorii de știri și jurnaliștii) să încheie acorduri echitabile de acordare a licențelor, obținând astfel o remunerație mai echitabilă pentru utilizarea operelor exploatate digital.

Mai departe, acordul trebuie aprobat de reprezentanții Consiliului UE și de plenul Parlamentului European.
Negociatorul din partea Parlamentului European este europarlamentarul Axel Voss (PPE, DE):

„Aceast acord reprezintă un pas important spre corectarea unei situații care a permis câtorva companii să câștige sume mari de bani fără să plătească în mod corespunzător mii de creatori și jurnaliști de ale căror activități depind.
În același timp, acest acord conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu pentru exprimarea liberă. Aceste dispoziții nu au fost necesare în sine, deoarece directiva nu va crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Cu toate acestea, am ascultat preocupările ridicate și am ales să garantăm de două ori libertatea de exprimare. "Meme-urile", "gif-urile", "fragmentele de text" sunt acum mai protejate decât oricând.
Sunt, de asemenea, bucuros că textul convenit astăzi acordă o atenție deosebită protejării startup-urilor. Companiile de top de mâine sunt inițiativele de astăzi și diversitatea depinde de o multitudine de companii inovatoare, dinamice și tinere.
Aceasta înțelegere care protejează viețile oamenilor, garantează democrația, apărând un peisaj mediatic divers, intră în libertatea de exprimare și încurajează inițierea și dezvoltarea tehnologică. Aceasta ajută la crearea internetului pentru viitor, un spațiu care să fie benefic pentru toată lumea, nu doar pentru câteva persoane puternice".

loading...
PUTETI CITI SI...