Iohannis, decizie importantă legată de cea de-a doua remaniere a guvernului Dăncilă

Postat la: 03.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Iohannis, decizie importantă legată de cea de-a doua remaniere a guvernului Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să ia o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, după ce şeful statului a precizat că va lua o hotărâre în acest sens după sărbătorile Centenarului, respectiv după 1 decembrie.

Pe 22 noiembrie preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

"PSD este la al treilea guvern în nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe poziţiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeţi, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniştri în aceste guverne. Aşa nu se poate guvena, e imposibil să schimbi miniştri toată ziua bună ziua, de asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcţioneze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului şi zilei de 1 decembrie. Până atunci nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul. Până atunci nu vom schimba miniştri", anunţa atunci preşedintele Klaus Iohannis.

 

Tot joi, Lucian Şova şi-a înregistrat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului. Demersul lui Şova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la finalul şedinţei CEx al PSD de miercuri, că o va propune pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Pe 26 noiembrie, luni, vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu a demisionat şi el din funcţiile pe care le avea în Guvernul Dăncilă. După ce a demisionat din Executiv, Stănescu că a declarat că este "un om de onoare care nu se agaţă de scaune" şi că numirea sa în funcţiile guvernamentale a fost urmare a insistenţelor membrilor conducerii Partidului Social Democrat.

PSD a decis în ultima şedinţă CExN schimbarea lui Paul Stănescu cu Ilan Laufer. Ulterior, preşedintele a respins propunerea, iar următoarea variantă a PSD a fost Lia Olguţa Vasilescu.

Şeful statului nu a semnat decretele de revocare din funcţie a miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu.

În acest context, ministrul Justiţiei a anunţat, pe 26 noiembrie, luni, că va redacta până luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, rezultat de refuzul de revocare şi numire a miniştrilor. Toader a anunţat că decizia sesizării CCR nu a fost luată.

"Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele republicii pentru refuzul de revocare şi numire a miniştrilor propuşi. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiţiei, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta şi apoi cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier", a anunţat Tudorel Toader, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

loading...
PUTETI CITI SI...