Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Postat la: 28.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Peste 500 de case si aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au fost afectate de inundatii in judetul Salaj, iar 53 de poduri au fost avariate, pana in prezent mai multe persoane fiind evacuate din calea apelor.

In Maramures, sase hectare de teren arabil, trei hectare de pasuni si cinci podete au fost afectate de inundatii, iar zece persoane au fost evacuate, in timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulota surprinsa de ape. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, ca au fost evacuate din calea apelor, in total, 31 de persoane. "La nivelul judetului Salaj au fost inregistrate in urma inundatiilor pagube insemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile si 268 de hectare de pasuni au fost afectate de inundatii, iar 53 de poduri au fost avariate.

Un numar de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie speciala va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea daca oamenii se pot intoarce in siguranta. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisa Prefecturii Salaj", a spus Jacodi. Potrivit acestuia, joi se inregistrau debite in scadere pe cele trei rauri din Salaj - Crasna, Somes si Barcau, ceea ce usureaza interventia echipelor ISU Salaj.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Oana Alexa Gonczi, a declarat, joi, ca apele raurilor din judet sunt in scadere. "In urma inundatiilor, apele au afectat in judetul Maramures circa sase hectare de teren arabil, in jur de trei hectare de pasuni, iar cinci podete au fost distruse. Pompierii au evacuat preventiv zece persoane din localitatea Buciumi, iar in localitatea Miresu Mare au fost salvate, cu ajutorul unei barci, patru persoane dintr-o rulota care a fost surprinsa de ape. Joi, se inregistreaza o scadere a debitelor raurilor din judet", a spus Oana Alexa Gonczi.

Potrivit acesteia, pompierii militari maramureseni au intervenit la inundatii cu autospeciale, motopompe si o barca. Pe de alta parte, 20 de persoane din localitatea Craidorolt, judetul Satu Mare, au fost evacuate preventiv, miercuri seara si in cursul noptii de miercuri spre joi, dupa ce cotele de pericol pe raul Crasna au fost depasite, fiind afectat un dig pe o lungime de 1.500 de metri. Tot in cursul serii de miercuri, au fost evacuate 109 persoane care locuiau in 15 locuinte din cartierul Satmarel, din municipiul Satu Mare, din cauza grindinei care a spart acoperisurile locuintelor acestora.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Satu Mare, Aurel Ulici, a declarat ca debitul raului Crasna este, joi, in scadere, dar se mentine codul rosu de inundatii. Codul rosu de inundatii valabil pe raul Crasna a fost prelungit pana joi la ora 12:00.

 

loading...
PUTETI CITI SI...