Inmatricularea autoturismelor in România pas cu pas

Postat la: 30.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Inmatricularea autoturismelor in România pas cu pas

In momentul in care realizam achizitia unui autovehicul, nou sau rulat, ne confruntam cu necesitatea inmatricularii in circulatie. Iata care sunt etapele ce trebuiesc parcurse in cadrul acestei proceduri, termenul stabilit de catre legiuitor fiind de maximum 30 de zile.

Registrul Auto Roman (RAR). Aici distingem mai multe situatii:
daca autovehiculul este nou, veti primi la livrare setul complet de documente, fiind necesara numai aplicarea foliei de securizare pe cartea de identitate (CIV). Operatiunea se realizeaza la unitatile RAR fara programare si fara taxa.
daca autovehiculul a mai fost inmatriculat in Romania va fi necesara efectuarea autentificarii de catre RAR. Pentru aceasta este necesara programare. In cazul in care inspectia tehnica periodica (ITP) nu mai este valabila, este bine sa o efectuati intr-o unitate service autorizata, inainte de a va prezenta la RAR. O situatie aparte o reprezinta autovehiculele achizitionate in sistem leasing, al caror contract se incheie, iar utilizatorul devine proprietar. In acest caz, nu este necesara autentificare RAR, insa utilizatorul o poate solicita la RAR, daca doreste.
daca autovehiculul a fost adus din afara tarii va fi necesara realizarea omologarii si autentificarii de catre RAR, plus inspectia tehnica periodica (ITP). Pentru programare puteti apela numarul 021.9672 sau online pe site-ul RAR. De asemenea, va fi necesara traducerea facturii de achizitie si a unuia dintre documentele de provenienta in care sa fie mentionata data primei inmatriculari, prin intermediul unui traducator autorizat.

Administratia Locala (Directia de Taxe si Impozite). Conform Codului Fiscal, aveti obligatia de a declara dobandirea autovehiculului, in vederea impozitarii, in termen de 30 de zile de la data achizitiei. Obligatia subzista indiferent de modalitatea de dobandire. In cazul in care se intarzie declararea, se aplica amenda, diferentiata pentru persoanele fizice si cele juridice.
Directia de Taxe si Impozite vizeaza fisa de inmatriculare auto. Aceasta se completeaza prin dactilografiere cu datele din Cartea de Identitate a Vehiculului si cele ale fostului proprietar si ale noului proprietar.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Aici se va depune cererea pentru calcularea timbrului de mediu. Puteti calcula valoarea acestuia accesand acest link. Timbrul de mediu se plateste pentru toate autovehiculele care se afla la prima inmatriculare, pentru cele care au fost inmatriculate cu scutire de taxa si pentru cele care au fost inmatriculate cu plata taxei, dar aceasta a fost ulterior recuperata. Depunerea cererii se va realiza la organul fiscal de care apartineti. Taxa se calculeaza in Euro si se transforma in Lei la cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Dupa ce ati primit decizia de impunere, puteti efectua plata la una dintre casieriile ANAF sau la Trezorerie.
In cazul in care autovehiculul a mai fost inmatriculat in Romania si taxa este platita, este necesar sa solicitati ANAF adeverinta care atesta nerestituirea taxei.

Societate de asigurari. Dupa achizitionarea autovehiculului este necesara incheierea unei asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pe numele noului proprietar. Valoarea acesteia difera in functie de mai multi parametri. Polita RCA trebuie sa fie valabila in momentul in care va prezentati la Serviciul Inmatriculari.

Unitati de incasare a taxei de inmatriculare si a celei de certificat de inmatriculare. In functie de localitatea si de sectorul (pentru Bucuresti) in care domiciliati sau in care compania isi are sediul, taxele pot fi platite la unitati CEC, Posta Romana sau serviciul taxe locale al primariei de domiciliu. Taxa de inmatriculare este in cuantum de 60 lei (pentru autovehicule si remorcile cu masa totala maxima autorizata de pana la 3500 kg - a nu se confunda cu taxa timbru mediu), iar taxa de certificat inmatriculare este in cuantum de 37 lei.

Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Aici va trebui sa prezentati un dosar format din:
Ø carte de identitate (CIV) cu folia de secretizare aplicata, in original si copie simpla
Ø fisa de inmatriculare auto cu viza autoritatii administratiei publice locale, in original
Ø documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, respectiv factura fiscala (daca fostul proprietar este persoana juridica) sau contractul de vanzare-cumparare (daca fostul proprietar este persoana fizica)
Ø declaratia Vamala de Import (DVI) - daca autovehiculul provine din afara spatiului comunitar, in copie legalizata si copie simpla
Ø anexa de verificare tehnica a vehiculului eliberata de RAR (ITP), in original si copie simpla - doar pentru masinile ce au fost inmatriculate anterior in alt stat
Ø certificatul de autenticitate al vehiculului, in original
Ø polita RCA, in original si copie simpla. Este necesar ca polita sa fie in vigoare la momentul prezentarii dosarului
Ø actul de identitate al solicitantului, in original si copie simpla. Daca solicitantul este persoana juridica, se vor prezenta copie certificat de inmatriculare, copie cod fiscal firma, copie CI persoana imputernicita si imputerrnicire
Ø chitantele de plata a taxei de inmatriculare si a taxei de certificat de inmatriculare, in original
Ø decizia privind calculul timbrului de mediu, insotita de dovada achitarii acestei taxe, in original si copie simpla
Ø certificat de atestare a platii TVA, in cazul achizitiei intracomunitare a unui vehicul nou sau document din care sa rezulte ca nu se datoreaza plata TVA in Romania, daca mijlocul de transport este SH, in original si copie simpla
Ø documentele eliberate de autoritatile straine pentru inmatriculare, in original - doar pentru masinile ce au fost inmatriculate anterior in alt stat
Ø placutele de inmatriculare din tara de provenienta. In cazul in care autovehiculul a fost radiat in tara respectiva si a fost transportat pe platforma, este necesar sa prezentati scrisoarea de trasura (CMR)

Va recomand sa realizati copii pentru toate documentele pe care le obtineti in decursul procesului de inmatriculare si sa aveti intreg dosarul de acte atunci cand va prezentati la institutiile mentionate mai sus. In cazul in care proprietarul autovehiculului nu se poate deplasa personal, va fi necesara procura notariala pentru persoana care il reprezinta. Va rog sa tineti cont de faptul ca inmatricularea nu se poate realiza in aceeasi zi in care s-a platit taxa de timbru mediu. Serviciul de Inmatriculari are obligatia de a verifica incasarea sumei in trezorerie, aceasta durand 2-3 zile.

Ciprian NIMU
Mitsubishi Motors

loading...
PUTETI CITI SI...