Incendiu puternic lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Kievul susține că nu există o creştere a radioactivităţii

Postat la: 06.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Incendiu puternic lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Kievul susține că nu există o creştere a radioactivităţii

Un incendiu puternic lângă centrala nucelară de la Cernobîl, care a izbucnit marți, 6 iunie, a pus lumea pe jar, dar autorităţile ucrainene dau asigurări că nu a fost detectată o creştere periculoasă a radioactivităţii în zona de excluziune din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, în Ucraina.

"Nicio agravare a nivelului de radioactivitate nu a avut loc în zona de excluziune, nici în teritoriile adiacente", a anunţat într-un comunicat administraţia acestei zone. Focul s-a propagat în dimineaţa zilei de marţi la mai puţin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, înainte de a se extinde spre un masiv împădurit, potrivit comunicatelor difuzate separat de această instituţie şi de serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă. "Niciun incendiu nu a fost detectat în incinta centralei, care nu riscă să fie afectată", a dat asigurări la rândul său Administraţia de Stat pentru reglementare nucleară. Aproape 130 de pompieri, două avioane şi un elicopter al pompierilor luptă și acum cu flăcările, potrivit serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

Reactorul numărul 4 al centralei sovietice de la Cernobîl, situată la circa o sută de kilometri nord de Kiev, a explodat pe 26 aprilie 1986, în timpul unui test de securitate, devenind cel mai grav accident nuclear din istorie. Elemente radioactive eliminate de reactor au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus, pe atunci republici sovietice. Zona din jurul centralei, pe o rază de 30 de kilometri, nu este nici acum locuită de oameni. De altfel, doar 20% dintre locuitorii din zonă s-au întors acasă după explozie.

loading...
PUTETI CITI SI...