Horia Georgescu, despre George Maior: L-am considerat un prieten. A fost o relaţie apropiată

Postat la: 13.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Horia Georgescu, despre George Maior: L-am considerat un prieten. A fost o relaţie apropiată

Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat, joi, după audierea în comisia parlamentară de control al SRI, că a avut o relaţie apropiată instituţională şi personală cu fostul şef al SRI George Maior, pe care l-a considerat prieten şi mentor, susţinând că acum îşi pune semne de întrebare cu privire la această relaţie.

Întrebat cum ar caracteriza punctul de vedere al lui George Maior vizavi de relaţia dintre SRI şi ANI, Georgescu a susţinut că ceea ce a spus fostul şef al SRI pe această temă nu este adevărat. "Am spus şi acum câteva săptămâni după declaraţia dumnealui că ceea ce a spus nu este adevărat. A fost o relaţie apropiată şi instituţională şi personală. Restul detaliilor le-am prezentat în faţa comisiei", a adăugat Georgescu. El a subliniat că, din punctul lui de vedere, relaţia personală nu s-a rupt, ci a fost vorba de o "lipsă de asumare" din partea lui George Maior.

"Din punctul meu de vedere nu s-a rupt, eu cred că a fost o lipsă de asumare din partea domnului Maior în faţa comisiei de control al SRI. Nu ştiu motivul care l-a determinat. Eu l-am considerat un prieten, poate şi un mentor, şi am avut o relaţie apropiată cu el. Se pare că asta a fost doar din punctul meu de vedere. Nu cred că mai este cazul. Nu mai vorbesc cu dânsul.(...) Nu ştiu, cred că şi distanţa şi timpul, mai ales după evenimentele de care am avut şi eu parte, cred că a dus la răcirea relaţiei", a subliniat Horia Georgescu.

Întrebat dacă a avut vreodată semne de întrebare cu privire la această relaţie, având în vedere funcţiile deţinute, Georgescu a spus: "Îmi pun acum semne de întrebare pentru că acum s-au cristalizat nişte date şi nişte informaţii pe care eu le am şi mai mult decât atât felul în care văd lucrurile acum s-au schimbat". El a spus că nu ar face o legătură între problemele pe care le are în instanţă şi relaţia cu George Maior. "Nu ştiu dacă aş face această legătură, eu cred că a fost o altă dimensiune a lucrurilor şi orice aş spune aş face speculaţii, sunt păreri personale pe care le ţin pentru mine", a menţionat Horia Georgescu.

Fostul şef al ANI a mai spus, legat de momentele în care ANI a fost sesizat în legătură cu unii politicieni, că a remarcat la momentul respectiv "anumite coincidenţe", iar azi îşi pune "cu siguranţă mai multe semne de întrebare".

"Am remarcat la momentul respectiv anumite coincidenţe, azi îmi pun cu siguranţă mai multe semne de întrebare şi consider că trebuia să trec asta printr-un filtru mai critic şi să mă gândesc mai profund asupra momentelor în care au fost formulate anumite sesizări, dar, repet, eu eram ţinut de lege şi de aplicarea legii în momentul în care o sesizare venea la Agenţie nu să-mi pun întrebări dacă au fost făcute într-un moment sau altul. Trebuie să-şi asume fiecare ce a făcut, dacă au existat interese personale dincolo de cele instituţionale a celor care au generat acele sesizări trebuie să explice, eu nu zic că este ceva penal, ilegal sau de altă natură, dar trebuie să dea nişte explicaţii", a mai menţionat Georgescu.

Întrebat dacă vede că ANI a fost o instituţie folosită, Horia Georgescu a spus: "E posibil să fi fost folosită, dar era complicat ca la acel moment să-mi dau seama că era folosită sau nu, atâta timp cât era investită cu sesizări oficiale pe care Agenţia trebuia să le gestioneze în mod legal, nu puteam să iau sesizarea şi să o bag la sertar".

"Mai mult, procentul de câştig la procesele aflate în instanţă gestionate de ANI a fost foarte mare, 93% la ICCJ, dar bineînţeles acum trebuie răspuns la anumite întrebări şi fiecare trebuie să răspundă la întrebări, nu să se ascundă în spatele sintagmei: eu mi-am făcut datoria. Şi eu mi-am făcut datoria şi eu am fost funcţionar al statului, mi-am respectat ţara şi am reprezentat-o cu demnitate", a adăugat Georgescu.

loading...
PUTETI CITI SI...