Horea Uioreanu, doi ani de închisoare cu suspendare

Postat la: 05.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Horea Uioreanu, doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, joi, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat, joi, pe Horea Uioreanu, la doi ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX. Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Horea Uioreanu este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile la Primăria Cluj Napoca sau unitate filantropică ori spitalicească de interes local.

"Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Horea Uioreanu la doi ani închisoare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei stabilind un termen de supraveghere de 2 ani. Obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile la Primăria Cluj Napoca sau unitate filantropică ori spitalicească de interes local", au spus sursele citate.

În decizia Curţii de Apel Cluj se arată că, pe durata termenului de încercare, Uioreanu va respecta mai multe măsuri de supraveghere, fiind nevoit să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei sau orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă pe durata termenului de supraveghere.

"Instanţa îl obligă pe inculpatul Horea Uioreanu să plătească 25.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)", au spus reprezentanţii Curţii de Apel Cluj. Uioreanu a fost trimis în judecată în octombrie 2014, în judecată după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în 2014, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Anca Elena Albu, fost subofiţer în cadrul SRI Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Horea Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, la data faptelor, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Mihnea Iuoraş, subprefect al judeţului Cluj, la data faptelor, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Silvia Bălaj, mama subofiţerului SRI, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată.

"Procurorii militari au reţinut că Anca Elena Albu a folosit şi a permis lui Horea Uioreanu accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii, al căror obiect erau acţiuni de supraveghere operativă ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obţinute cu prilejul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu. Scopul urmărit de către inculpată prin divulgarea acestor informaţii a fost obţinerea transferului în cadrul SIE cu mijlocirea directă a preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu", au susţinut procurorii.

Ei au precizat că acţiunile au fost săvârşite de Albu cu intenţie, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale sau a subprefectului judeţului Cluj, la instigarea lui Horea Uioreanu. Horea Uioreanu este trimis în judecată şi într-un alt dosar, de corupţie, la care se făcea referire în comunicatul DNA, acesta fiind acuzat că a primit mită de la oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean. Acesta se judecă la Tribunalul Cluj iar o hotărâre în acest dosar se va da în 12 mai.

 

loading...
PUTETI CITI SI...