Guvernul a aprobat Programul de iarna 2017-2018 in domeniul energetic - Companii afaceri

Postat la: 11.10.2017 20:54 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul a aprobat Programul de iarna 2017-2018 in domeniul energetic - Companii afaceri

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Energiei, Programul de iarnă în domeniul energetic, informează un comunicat oficial, trimis Redacţiei.

Programul se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare cu unităţi dispecerizabile şi se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 - 31 martie 2018. "Practic, prin Programul aprobat astăzi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar şi necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare", se arată în comunicat.

Reprezentanţii ministerului precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Nationale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Astfel, după analiza tuturor informaţiilor livrate de aceste instituţii, a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior (2016-2017). Pornind de la aceleaşi date, reprezentanţii ministerului estimează pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică.

Potrivit comunicatului, pentru asigurarea condiţiilor în vederea producerii acestor cantităţi, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt următoarele:
- Lignit în centrale: 1.309 mii tone (din care 1.000 la Complexul Energetic Oltenia);
- Lignit depozitat în carierele Complexului Energetic Oltenia: 500 mii tone;
- Huilă (Hunedoara şi Iaşi): 332 mii tone;
- Păcură: 25,9 mii tone;
- Volum de apă în lacuri: 1.656 milioane metri cubi;
- Energie electrică echivalentă în lacuri: 1.600 mii MWh;
- Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017: 2.200 milioane metri cubi.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat, citat în comunicat: "Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă, ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiţi pentru vârfurile de sarcină, prognozate şi pentru această iarnă. Avem experienţa de anul trecut. Atunci, deşi Sistemul Energetic Naţional a făcut faţă unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcţionarea SEN nu a fost totuşi lipsită de emoţii. De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocuile din centrale să fie mult crescute faţă de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016 când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În acelaşi timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Căilor Ferate Române pentru îmbunătăţirea şi creşterea capacităţii şi cantităţii de transport al cărbunelui în sezonul rece".

Ministerul Energiei adaugă: "Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie - martie pornesc de la 280 MW şi ajung până la 915 MW putere medie".
Conform documentului aprobat astăzi, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Apelor şi Pădurilor, operatorilor din sectorul energie şi gaze, precum şi din partea Ministerului Transportirilor şi a "CFR Marfă" în calitate de invitaţi.