Gabriela Firea e pușcariabilă direct! Eterna si Fascinanta Românie Reloaded. 10 milioane de euro pentru 1000 de albume si DVD-uri cu dedicatie pentru RAO

Postat la: 19.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Gabriela Firea e pușcariabilă direct! Eterna si Fascinanta Românie Reloaded. 10 milioane de euro pentru 1000 de albume si DVD-uri cu dedicatie pentru RAO

Ziuanews a mai scris pe larg despre matrapazlacurile de la ARCUB, despre cum se fac evenimente culturale pe bani grei, care sunt date cu dedicatie, catre firmele de casa ale Primariei Capitalei. Concerte care se fac pe sume de oridinu a sutelor de mii de euro, desi organizarea lor si plata artistilor nu trece de cateva zeci de mii de euro.

Am scris de pilda si de afacerea cu iluminarea cladirilor istorice ale Bucurestiului, despre cum o firma de casa colaterala lui Sebastian Ghita a castigat o licitatie trucata in numai cateva zile de la publicarea ofertei. Firma a si depus dosarul desi un astfel de proiect implica cateva luni de studii, de masuratori de fatade de cladiri etc. Am prezentat cum tot Primaria Bucurestilor - condusa de Gabriela Firea - prin ARCUB si CREART a spalat bani prin diverse concerte organizate, unele in alte orase, turnee in afara Capitalei, dat pe banii bucurestenilor. Cele doua societati ale Primariei Capitalei au ajuns sa fie masinarii de spalat bani si de devalizat bani, entitati care practica spaga si "parandaratul".

La fel cum SEAP, pe unde se fac aceste licitatii, a ajuns o imensa "spalatorie" de licitatii trucate. De pilda, in regulamentul de functionare, timpul alocat pentru depunerea oferetelor de la momentul publicarii este de aproximativ 30 de zile, iar in cazuri urgente, acest interval poate cobori la 15 zile. Ziuanews a relatat cu cazuri concrete ca SEAP permite pentru lictatii sub motivare urgentarii lucrarilor sau iminentei evenimentelor ca autoritatea contractanta sa aiba un regulament propriu de lictitatie. Cu alte cuvinte, daca autoritatea vrea, sub pretextul urgentei, atunci poate restrange intervalul si la cateva zile, sau cum am aratat in cateva cazuri, la cateva ore. In plus, in cazuri extreme este permisa asa numita negociere directa, cu atribuire directa, dar cu limitarea sumei alocate la 130.000 de euro (aproximativ 600.000 de lei), iar in cazuri cu totul extreme prevazute de lege se poate ajunge la 200.000 de euro.

La finalul anului trecut, mai precis pe 27.12.2017, imediat dupa Craciun si inainte de Anul Nou, pentru primarii si consilii judetene suma s-a marit la aproape un milion de euro, fara sa se mai treaca prin SEAP. Astfel, Guvernul a majorat până la aproape un milion de lei plafonul până la care „autorităţile contactante locale" vor putea atribui direct contracte, fără a le mai publica pe SEAP, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate înainte de Crăciun. În fapt, ordonanța stabilește suma de 929.089 lei până la care chiar primarii pot atribui direct contracte şi de asemenea consiliile locale şi judeţene. Legea 98/2016 a achiziţiilor publice, care este modificată de noua OUG prevede suma maximă de 600.129 lei, pentru contractele de achiziţie publică/ acordurile-cadru de produse şi de servicii atribuite direct. Prevederea rămâne în vigoare.

Ceea ce va prezentam in continuare si ceea ce s-a facut sub inaltul patronaj al Gabrielei Firea, sefa absoluta a ARCUB sau CREART, intrece orice imaginatie. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri, odata cu Concertul de Craciun, organizat an de an de ARCUB cu Primaria Capitalei. In acest an, insa, pe langa suma alocata se prevede tiparirea si distribuirea unui album de calitate, in mai multe pagini viu colorate si amplu decorate cu fotografii, pe hartie de calitate superioara, dar si producerea unor DVD-uri cu filme si inregistrai muzicale, imagini, fotografii, care sa fie pe tema Unirii. Este vorba despre 1000 de albume si 1000 de DVD-uri, prinse intr-un pachet comun. Valoarea este una imensa: 9.802.080 euro. Din bugetul Primariei, suma ce nu putea fi aprobata fara stirea Gabrielei Firea. Practic, un album si un DVD ar trebui sa coste 9.802 euro, valoare care nu s-ar justifica nici daca DVD-ul ar fi din aur masiv, iar foile albumului ar fi impregnate in șofran (cel mai scump colorant-condiment din lume). Nici prin incredintare directa nu se poate face, intrucat suma este de zece ori mai mare decat cea permisa.

Dar si mai tare este ca solicitarea pentru o astfel de lucrare a fost publicatat pe 16.11.2018 ora 10:59, iar oferta de la RAO a aparut la 16.11.2018 la ora 13:45. Prin urmare a si fost atribuita Editurii RAO care ar urma sa livreze "marfa" pana in 6 decembrie 2018. Asta in conditiile incare 1000 de bucati de album tiparit costa pana in 50.000 de euro daca este in 200 de pagini full color, pe hartie de calitate ca pentru reviste glossy si acelasi format, la care se mai pot adauga cateva mii de euro, pana in 10.000 de euro pentru drepturile de autor ale imaginilor folosite si pentru redactare si tehnoredactare. Cat despre un DVD, acesta costa in medie 0,60 euro per exemplar (productie, cu tot cu carcasa si coperta), adica 600 de euro la 1000 de exemplare, la care se mai adauga 1000-1500 de euro masterizare sonora, editare texte si tehnoredactare continut pentru proiect multimedia, plus cateva mii de euro drepturi de autor si drepturi conexe. Adunand este vorba de maximum 100.000 de euro producerea si distribuirea unui astfel de album cu DVD in 1000 de exemplare. Or, suma alocata este de 100 de ori mai mare.

Cazul pe care-l supunem atentiei nu este numai unul sfidator la adresa oricarui contribuabil, nu numai al celor din Bucuresti, ne aduce aminte de scandalul provocat pe vremea lui Adrian Nastase cu albumul "Eterna si fascinanta România", care a ajuns un caz penal, lasat cu condamnari grele la inchisoare, pentru acelasi gen de infractiuni. Alaturam acestui articol si documentul care demonstreaza aceasta "inginerie" financiara, o spalare de bani cu "parandarat" - la o asemena suma spaga este imensa, probabil ca editura ramane cu mai putin de un sfert din cele 10 milioane de euro - sperand ca DNA se va pune in fine in miscare si va destructura aceasta retea mafiota de la ARCUB si de la CREART si va cerceta si implicatiile Gabrielei Firea in acest caz. Documentul poate fi descarcat AICI.

VALOARE CUMPAMRE DIRECTA: 45.712.000 RON (9.802.079,98 EUR)

DATA PUBLICARE: 16.11.2018 ora 10:59; DATA FINALIZARE: 16.11.2018 la ora 13:45

DATE IDENTIFICARE AUTORITATE CONTRACTANTA
Autoritatea contracta nta: CENTRUL DE PROIECTE CULTURALE AL MUNICIPIULUI BUCURESTI - ARCUB

OFERTANT: SC RAO DISTRIBUTIE SRL (Editura RAO)

DENUMIRE ACHIZITIE
Album Centenarul Marii Uniri - 1000 bucati

Albumul va contribui la o mai buna informare a publicului cu privire la evenimentul tematic care sta la baza programului acestei editii a Concertului Extraordinar de Crăciun, constituindu-se totodată intr-un obiect de colectie, care să marcheze importanla evenimentului istoric și comemorarea primilor 100 de ani de la implinirea Marii Uniri ide la 1 Decembrie 1918. Albumul aniversar va face parte din seria de materiale de promovare de colecție ale Concertului Extraordinar de Criciun - edilia 2018, edilie dedicată celebrarii Centenarului Marii Uniri in pragul sarbatorilor de iarnă. Achizilionarea Albumului este necesară in cadrul Proiectului Concertul Extraordinar de Craciun, concert ce va avea loc pe data de 12 decembrie a.c., la Ateneul Rom6n. Organizat anual de ARCUB, in preajma sarbatorilor de iarna, proiectul ia forma unui program muzical de sezon, cu participarea unora dintre cei mai valorosi artisti romani ai momentului.

CONDITII DE LIVARE:
Livrarea se va face pana cel tarziu 6 decembrie 2018 la sediul ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiul lui Bucuresti

CONDITII DE PLATA:
Plata va fi efectuata in contul de trezorerie al furnizorului, dupa livrarea si receptionarea produselor si emiterea facturii, in termen de maxim 30 de zile de la data livrarii.

 

DREPT LA REPLICA:

Referitor la articolul "Ziua News" publicat din data de 19.11.2018 sub titlul "Gabriela Firea e puscariabila direct! Eterna si Fascinanta Romanie Reloaded. 10 milioane de euro pentru 1000 de albume si DVD-uri cu dedicatie pentru RAO", va solicitam, in virtutea dreptului la replica si a dreptului constitutional la informare corecta, publicarea urmatoarelor precizari, in aceleasi conditii de vizibilitate ca si materialul initial.

Va aducem, totodata, la cunostinta ca, in caz contrar, apreciem ca refuzul de a corecta informatiile publicate conduce la incalcarea drepturilor cetatenilor, manipularea si inducerea in eroare a opiniei publice si aduc grave prejudicii de imagine Primariei Municipiului Bucuresti si Primarului General, drept pentru care ne rezervam dreptul de a actiona in judecata toate persoanele care propaga, cu buna stiinta, date eronate cu privire la activitatea institutiei.

PRECIZARI

Articolul publicat de "Ziua News" in data de 19.11.2018 cu privire la achizitia directa a 1.000 bucati albume "Centenarul Marii Uniri"+ DVD-uri, prezinta eronat suma de 10 milioane de euro ca fiind bugetul achizitiei, cand, in realitate, valoarea estimata aprobata in documentele oficiale se ridica la 70.000 lei.

Informatiile au fost publicate fara a solicita pozitia PMB fata de subiectul prezentat, situatie care ar fi permis publicului larg sa afle si punctul de vedere oficial, nu doar opinia autorului articolului. Desi este vorba doar de o eroare de redactare, si nu despre o suma aprobata la acest nivel, autorul a prezumat ca Primarul General este cel responsabil de valoarea achizitiei, formuland acuze grave si neintemeiate, fara o minima verificare. Simpla contactare a PMB ar fi clarificat situatia atat pentru autorul articolului, cat si pentru cititorii publicatiei, insa acesta a preferat sa formuleze propriile concluzii, total eronate, si sa atribuie etichete pe care nu le poate sustine, cum este cea din titlu.

Este vorba de o achizitie initiata de ARCUB in Sistemul Electronic de Achizitii Publice - SEAP in data de 16.11.2018. Modul de reglementare prevazut de legiuitor in ceea ce priveste achizitia directa exclude in mod expres atribuirea contractelor de achizitie publica a caror valoare estimata depaseste pragul instituit prin art. 7 pct.5 din Legea nr. 98/2016. Astfel, autoritatea contractanta nu putea, in mod deliberat, sa demareze o procedura publica, cu incalcarea prevederilor legale in cadrul platformei SEAP.

Valoarea estimata a achizitiei aprobate in referatul de necesitate este de 70.000 RON fara TVA pentru 1.000 bucati albume + DVD-uri, si NU de 45,7 milioane lei, asa cum in mod eronat apare pe site-ul de achizitii publice.

Apare mai mult decat evident ca in cauza este vorba de intervenirea unei erori umane, pretul fiind postat, chiar de la inceput, eronat, de catre furnizor. E limpede ca pentru un album a carui menire este una de evocare si comemorare a unui moment istoric aniversar, pretul pe bucata nu poate fi decat unul uzual, in raport cu pretul pietei.

Va a ducem la cunostiinta ca ARCUB a demarat deja toate procedurile legale necesare pentru remedierea erorii constatate.

Directia de presa

loading...
PUTETI CITI SI...