Fraudă masivă la serviciul de eliberare a paşapoartelor din Ungaria. Zeci de persoane au intrat în SUA sub identitate falsă

Postat la: 14.05.2018 09:28 | Scris de: ZIUA NEWS

Fraudă masivă la serviciul de eliberare a paşapoartelor din Ungaria. Zeci de persoane au intrat în SUA sub identitate falsă

Programul guvernului Ungariei prin care etnicii maghiari din afara graniţelor ţării pot primi paşapoarte ungureşti a fost folosit de o grupare criminală pentru a introduce în Statele Unite cel puţin 85 de persoane cu identitate falsă, scrie cotidianul The Washington Post.

Potrivit unui document al Departamentului american al Securităţii Naţionale, obţinut de ziarişti, 30 din cei 85 de "cetăţeni ai Ungariei" au rămas în Statele Unite. Americanii sunt îngrijoraţi că printre ei ar putea fi terorişti sau spioni ruşi expulzaţi, care şi-au cumpărat un paşaport unguresc autentic de la grupările de crimă organizată din Ungaria, potrivit The Washington Post.

Ungaria se numără printre statele UE ai căror cetăţeni pot călători fără viză în SUA timp de 90 de zile. Din 2011, peste 1 milion de persoane au profitat de hotărârea guvernului Viktor Orban de a acorda cetăţenie etnicilor maghiari din afara graniţelor. Dintre aceştia, cred oficialii americani, o parte şi-au vândut paşapoartele unor grupări criminale, care le-au pus la dispoziţia celor ce îşi doreau o identitate falsă. Cel puţin 700 de persoane care nu sunt etnici maghiari au reuşit să obţină paşapoarte ungureşti folosind vulnerabilităţile sistemului de la Budapesta.

Breşa de securitate descoperită de americani tensionează relaţiile bune dintre Donald Trump şi Viktor Orban. Premierul ungar este unul din puţinii politicieni europeni importanţi care l-au susţinut pe Trump în campania electorală din 2016 şi a salutat victoria acestuia drept un eveniment istoric. Atitudinea sa a fost apreciată de consilierii preşedintelui american, care au apreciat politica anti-imigraţie a lui Orban.

Luna trecută, oficialii americani au avertizat Ungaria că ar putea fi suspendată temporar din Programul Visa Waiver, dacă nu-şi rezolvă problemele de securitate ale sistemului de eliberare a paşapoartelor.

loading...