Fostul ''bataus'' al Securitatii, boxer medaliat la nivel international, a murit in conditii mizere

Postat la: 27.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul ''bataus'' al Securitatii, boxer medaliat la nivel international, a murit in conditii mizere

Fostul boxer Horst Adolf Stumpf a murit la inceputul acestei luni, intr-un container mizer, in care si-a dus ultimii ani de existenta, scrie Prosport. Avea 74 de ani. A fost campion national si medaliat cu bronz la Campionatele Europene la box, dar a ajuns cunoscut prin "faptele sale de vitejie" din afara ringului.

Horst Adolf Stumpf a fost un boxer puternic, aspru, un semigreu nativ cu aspect de bruta. Calitatile pugilistice si caracterul l-au adus in atentia Securitatii, care prin anii 70 l-a folosit pentru a-i intimida si chiar sa-i stalceasca in bataie pe "dusmanii de clasa". Unul dintre ei a fost scriitorul Paul Goma, care a povestit in "Culorile Curcubeului" si "Infarct" intalnirea cu fostul boxer. "Un barbat inalt, imbracat intr-o scurta de miel. Trasnea a bautura" - "Primise ordin sa ne chinuiasca. Am luat ciocanul din antreu ca sa-l lovesc. I-am ars un pumn din toate puterile in stomac. Nici nu s-a clintit" - „Stumpf trasese pe dinauntru de clanta, fara sa apese. O bucata de jumatate de metru din toc se rupsese ca un chibrit".

Fostul subofiter de la Steaua nu si-a negat niciodata trecutul. Nici macar nu a etalat false mustrari de constienta. "Nu stiam cine este (nr - Paul Goma). Ma cinstea Militia, ma luau si ma lasau in fata blocului. Intram in casa, faceam iures si la revedere. M-am intalnit cu el peste ani si i-am zis ca n-aveam ce sa fac. Stia foarte bine ca are securisti imprejurul blocului", a declarat Stumpf.

Horst Stumpf a avut o lunga prietenie cu alcoolul, ceea ce i-a adus numai necazuri. Si inainte, si dupa 1989. „Pana in 2001 am stat in Drumul Taberei. Dupa, m-am intors in Popesti-Leordeni, de unde m-a izgonit nevasta. Pensia 365 de lei, un rahat. Iti vine, ma, sa crezi asa ceva?", declara fostul boxer, conform aceleiasi surse. Ultimii ani din viata i-a petrecut intr-un container. "Traia in conditii mizere. Din cauza frigului in care a stat ierni intregi s-a imbolnavit de plamani. Daca ar fi avut grija de sanatatea lui ar mai fi trait", spune unul dintre apropiatii sai. Horst Adolf Stumpf (Stump sau Stumph - cum se mai regaseste in analele boxului) a fost un boxer roman medaliat cu bronz la Campionatele Europene din 1971 - Madrid, categoria 81 kg (semigrea). Lumea si-l va aminti insa ca pe un "boxer tortionar", unealta in mainile Securitatii.

loading...
PUTETI CITI SI...