Florica Prevenda: Serenity - in premiera la Bucuresti.

Postat la: 29.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Florica Prevenda: Serenity - in premiera la Bucuresti.

Galeria AnnArt prezinta o noua expozitie personala a Floricai Prevenda, cea mai recenta laureata a Premiului Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictura. Seria Serenity reuneşte un fond de 20 lucrări, in tehnică mixtă şi ilustrează remarcabil tehnica de pictură-asamblaj practicată de artista şi devenita un trade-mark Prevenda.

Seria a fost realizată în perioada 2009 - 2010 şi marchează, ca atmosferă, desprinderea de spiritul intens-aspru al seriei Time Regained. In urma unei investigări senine şi minuţioase a prezenţei copilului în viata noastră, Prevenda compune un peisaj de o expresivitate aparte, în tonuri serene de alb şi culoare caldă, în care ni se relevă conditia inocentă şi totodată tulburătoare a copilului, purtător de înger. Lucrările sunt prezentate în premieră la Bucureşti, după ce în 2011 au fost expuse la Bruxelles.

Expozitia este cu intrare libera la AnnArt (strada Paris 39) fiind deschisă pană marti, 7 iunie 2016.

Despre artist: Florica Prevenda este unul dintre cei mai inovatori artiști români din sfera picturii contemporane. Formată la Iași înainte de 1989, apoi profesor asociat al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti între 1993 şi 1997, artista s-a afirmat pe plan internațional, cu expoziţii personale și de grup, în Belgia, Germania, Polonia, Canada, Spania, Marea Britanie, Israel, Italia, Olanda, SUA. Printre cele mai notabile solo show-uri se numără cele de la Muzeul Brukenthal Sibiu, 2013, Muzeul Naţional de Artă din Cluj, 2011, M.I.A. One Woman Show la Milano, 2007, Facelook, 2014 la galeria AnnArt si la Muzeul de Arta din Timisoara in 2014 precum şi de la galerii olandeze în 2000, 2002 şi 2004. Laureata cu Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictura, 2015. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi New York.

"Ceea ce este interesant în lucrările Floricăi Prevenda este faptul că umbra copilului reprezentat, nu este un partener al lui, ci însuși copilul. În lucrările sale regăsim numai copilul, ilustrat ca o umbră (așa-numita umbră proiectată), cu sau fără aripi, substituind trupul „original".~ Umbra este intrasigentă și semnificativă, dovadă că orice s-ar fi întamplat cu „originalul", umbra prezentată în iconografie rămâne întodeauna aceeași și în același loc. Astfel, vom găsi ceva profund zdruncinător în calmul declarat al lucrărilor Prevenda."
Adriana Oprea, critic şi istoric de artă
fragment din catalogul Florica Prevenda: Serenity, 2011

"Dăruirea pasionată a Floricăi Prevenda în travaliul său de atelier se încorporează în elaborarea materială a picturalităţii inventate: densităţii stratificate, urme colorate în depuneri de relief modelat cu degetele, afânate, toarse, întreţesute, încasetate, decupate.~ Este o procesualitate „plastică" de interogaţii cu spiritul unui timp ameninţat de reificare şi depersonalizare consumistă. De două decenii, artista dovedeşte o tenacitate exemplară a cercetării pictural-materice pe o problematică ce se adânceşte, ca procedură şi palier conceptual, de la o expoziţie la alta. Speranța stă în candoare şi împrospătarea generațiilor, ne persuadează Prevenda cu mugurii -chipuri pe care-i răsfiră pe simeza primăverii 2016."
Aurelia Mocanu, critic de artă, 2016

loading...
PUTETI CITI SI...