Firma din Prahova, al cărei patron a fost filmat când înjura şi umilea angajaţii, amendată de Inspecţia Muncii cu 10.500 lei

Postat la: 11.08.2017 14:03 | Scris de: ZIUA NEWS

Firma din Prahova, al cărei patron a fost filmat când înjura şi umilea angajaţii, amendată de Inspecţia Muncii cu 10.500 lei

Inspecţia Muncii a anunţat că a sancţionat cu 10.500 de lei firma S.C. Unique Clothing SRL din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul.

"O echipă de control de la Inspecţia Muncii împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului teritorial de muncă Prahova au efectuat un control la S.C. Unique Clothing SRL din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul. Au fost constatate nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi în cuantum de 10.500 de lei şi măsuri ferme cu termene concrete de realizare", se arată într-un comunicat de presă al Inspecţiei Muncii, postat pe site-ul instituţiei.

Astfel, societatea a fost amendată cu 8.000 de lei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi cu 2.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal. Inspecţia Muncii a mai constatat că angajatorul nu a "făcut dovada achitării drepturilor salariale pentru o parte dintre salariaţi, faptă pentru care s-a dispus măsura de remediere".

Amenda vine după ce ITM şi IPJ Prahova au început anchete la fabrica de textile din Păuleşti, judeţul Prahova, după apariţia în mediul online a unui video în care patronul şi-ar fi jignit angajaţii, care doreau să primească salariile.Pe filmuleţul apărut în mediul virtual se poate vedea cum la fabrica de confecţii de Păuleşti, angajaţii au fost chemaţi să participle la o şedinţă. Cel pe care îi ştiu de şef, se pare un cetăţean de origine cipriotă, ar fi răbufnit şi ar fi început să jignească lucrătorii pe motiv că aceştia şi-au cerut drepturile salariale.

"Astăzi vă luaţi banii, dar întârziem. Aveţi două opţiuni: ori la 16.10 plecaţi acasă fără salarii, ori aşteptaţi până la 18. (...) Vă purtaţi ca animalele. Sunteţi dezgustători. (...) Ţăranilor (...) Ieşiţi (...) Îi ştiu pe cei cu gura mare şi foarte curând o să scap de ei.(...) Idioţilor", se aude pe înregistrare. Şeful de secţie al fabricii, Maria Tot, a declarat că bărbatul nu a folosit un limbaj "chiar aşa" şi că angajaţii nu au fost jigniţi.

"Mie nu mi s-a părut un limbaj chiar aşa. Nu e o ruşine să fii ţăran. Pentru mine e o mîndrie să fii ţăran. Angajaţii nu au fost jigniţi, atâta timp cât mie mi se spune că sunt ţăran, eu sunt mândră. Care a fost înjurătura?", a declarat Tot. Potrivit acesteia, salariile întârziau de o oră. Femeia a precizat că cel care apare în imagini este plecat din ţară. Foşti angajaţi ai firmei respective au declarat că bărbatul vorbeşte urât lucrătorilor şi îi jigneşte. "Vorbea foarte urât. Ăsta e stilul lui. Eu am scăpat că am plecat de acolo. Nu loveşte, dar jigneşte. Soţul unei secretare a venit şi l-a lovit pentru că nu a mai suportat să-i vorbească aşa soţiei", a declarat o fostă angajată.

Şi poliţiştii s-au autosesizat în acest caz şi a fost începută o anchetă. În plus, Poliţia Prahova a precizat că se fac cercetări şi pentru "promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public", după ce pe profilul Facebook al presupusului patron apar însemne care fac trimitere către fascism.