Extrădarea lui Ghiţă se decide azi la Belgrad

Postat la: 19.05.2017 13:24 | Scris de: ZIUA NEWS

Extrădarea lui Ghiţă se decide azi la Belgrad

Audierea lui Ghiţă, care va fi adus din închisoarea districtuală din Belgrad, ar urmă să fie făcută de un judecător de camera preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţă juridică internaţională în materie penală, anunţă agenţia Tanjug, citând Curtea Supremă din Belgrad.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele sau în momentul capturării.În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţă că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă. Purtătoarea de cuvânt a Curţii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenţie poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiţă, imediat după reţinere, au fost formulate două decizii ale instanţelor: una privind reţinerea să pentru o perioada de două luni şi o altă privind reţinerea să pentru 18 zile.

Miercuri, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul privind vizită fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiţă nu a dat însă nicio declaraţie, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiţii, o nouă videoconferinţă va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsa, el având cinci dosare penale în România.