Dumitrașcu (RADET): Acuzațiile primarului general al Capitalei fac parte dintr-un discurs politic predictibil

Postat la: 30.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Dumitrașcu (RADET): Acuzațiile primarului general al Capitalei fac parte dintr-un discurs politic predictibil

Președintele demisionar al Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a răspuns vineri acuzațiilor primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, formulate după anunțarea demisiei membrilor CA, susținând că s-ar urmări "bagatelizarea" acestui gest printr-un "discurs politic extrem de predictibil".

El afirmă că membrii demisionari ai CA al RADET "nu au fost perfecți", dar și-au îndeplinit mandatul cu "onestitate" și "responsabilitate". "Acuzațiile dnei primar general Gabriela Firea, urmare a conferinței de presă de ieri prin care CA-ul RADET și-a prezentat demisia, fac parte dintr-un discurs politic cu care ne-am obișnuit și extrem de predictibil: acuzații de incompetență, de interese personale, gest politic, neasumare, situație grea, frica de audit. Toate acestea au menirea de a bagateliza gestul și semnificația lui, de a-l învălui în ceață care să permită manipularea", a transmis Dumitrașcu, potrivit Biroului Comunicare al RADET.

Gabriel Dumitrașcu o invită pe Gabriela Firea să spună public cine i-a scris programul de guvernare pentru București pe partea de energie termică. "Consider că este luat integral din documentele pe care le-am elaborat noi, la RADET. Ca să nu spun că este un fel de plagiat. Dacă pentru obținerea de voturi abordările noastre au fost bune, acum la punerea în practică ne dezicem de ele și facem altceva decât am declarat?", adaugă Dumitrașcu.

El spune că un audit la RADET ar fi bine-venit, precizând că niciodată cineva din conducerea RADET nu a avut vreo discuție în acest sens cu Firea. Dumitrașcu susține totodată că nu are "culoare politică" începând cu anul 1998, menționând că o dovadă în acest sens este că în perioada dinaintea alegerilor locale și apoi în campania electorală și-a arătat disponibilitatea tuturor candidaților. El informează că pentru activitatea la RADET a primit o indemnizație lunară de 3.000 de lei, "pentru cel puțin două ședințe de CA pe lună și nenumărate ore în vederea pregătirii pozițiilor și strategiilor", respingând acuzațiile că ar fi avut o serie de beneficii precum mașină și telefon de serviciu.

"Domnia sa nu a făcut nicio referire la nenumăratele adrese ale regiei către Primărie prin care s-au prezentat soluții, strategii, analize și la care nu s-a primit niciun răspuns. Blocajele de comunicare cu Primăria Capitalei și lipsa de decizie în adoptarea unor soluții pentru salvarea regiei stau la baza demisiei de ieri, și nu lupte personale sau de partid. Un alt exemplu îl reprezintă faptul că, până în prezent, bugetul RADET nu a fost luat în discuție de executivul Primăriei și transmis spre discuție și aprobare CGMB. Semnalul de alarmă, respectiv de cod roșu, a fost pentru a atrage atenția întregului aparat administrativ al Primăriei și nu a fost direcționat către o singură persoană. În acest sens există înregistrarea atât audio, cât și video a conferinței", explică sursa citată. Potrivit lui Dumitrașcu, primarul general al Capitalei a dat asigurări bucureștenilor că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în sezonul rece, însă "mesajele menite să liniștească nu țin loc de reparații".

"Ultima discuție pe care am avut-o cu doamna Gabriela Firea a fost acum mai bine de trei săptămâni, când nu s-a clarificat situația RADET. Am avertizat-o și atunci pe doamna Firea să nu facă o confuzie între costul de capital și costul operațional, spunându-i explicit că subvenția acoperă doar o parte din cheltuielile operaționale deja efectuate de RADET și nu rezolvă problema reparațiilor curente, reparații care trebuie făcute cu capitalizare, fiind reparații generale. Chiar dacă inițial a înțeles și a anunțat public că în prima ședință a CGMB va solicita rectificarea bugetului cu 15 milioane lei pentru efectuarea lucrărilor de reparații cu capitalizare, ulterior acest angajament nu a fost inclus pe ordinea de zi. Dacă s-ar fi adoptat soluția propusă de noi, atunci această sumă cu destinație specială, conform legii, nu ar mai fi putut fi poprită de ELCEN și am fi asigurat predictibilitatea finanțării și finalizării programului de reparații înainte de venirea sezonului rece", spune Dumitrașcu.

Conform acestuia, banii din subvenție folosiți pentru reparații lasă neacoperite datoriile RADET către furnizorii și prestatorii de servicii. "Soluția adoptată de Primăria Capitalei este o soluție neeconomică și lipsită de profesionalism. În 2015, din totalul cheltuielilor de 1,5 miliarde de lei, cheltuielile pentru achiziții au fost de sub 21 de milioane de lei. Acestea s-au făcut pe proceduri competitive și banii s-au folosit pentru menținerea în siguranță a rețelelor. Nu s-au cumpărat mașini, nu s-a cumpărat birotică, nu s-au cheltuit banii pe cine știe ce fantezii, gen team building", afirmă Dumitrașcu.

În opinia sa, decizia luată de Gabriela Firea de desemnare a ELCEN ca și coordonator al activităților de reparații, intervenții și asigurare a condițiilor de livrare a energiei termice desfășurate de regie este "ilegală". "Atrag la modul cel mai serios atenția doamnei Primar că decizia personală de desemnare a ELCEN - persoană juridică de drept privat - ca și coordonator al activităților de reparații, intervenții și asigurare a condițiilor de livrare a energiei termice desfășurate de regie, operator al unui serviciu de drept public, este ilegală, lipsită de logică tehnică și anticoncurențială. ELCEN este doar unul dintre producătorii de energie termică din București, nu cel mai performant economic, nu cel mai ieftin și care tinde să-și mențină monopolul producției de energie termică, impunându-și interesele comerciale în detrimentul intereselor bucureștenilor și ale municipalității", declară el.

 

loading...
PUTETI CITI SI...