Dragnea și Tăriceanu au găsit portița de scăpare. Legea care îi scapă de închisoare

Postat la: 10.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Dragnea și Tăriceanu au găsit portița de scăpare. Legea care îi scapă de închisoare

În timp ce lumea vorbește de evazioniști, Tăriceanu și Dragnea au depus o inițiativă legislativă care prevede revizuirea sentințelor celor condamnați în ultimii 13 ani.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus o iniţiativă legislativă pentru desecretizarea tuturor protocoalelor cu SRI din ultimii 13 ani. Iniţiativa prevede şi că persoanele condamnate în baza acestor protocoale pot cere revizuirea sentinţelor.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor desecretizarea tuturor protocoalelor clasificate în baza Hotărârii 17 din 2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Şefii CSAT erau atunci preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu. Proiectul de lege propus de cei doi preşedinţi ai Parlamentului precizează că, odată declasificată hotărârea CSAT, toate protocoalele cu SRI vor fi desecretizate. Persoanele condamnate ar putea să afle astfel dacă au fost vizate de presupuse abuzuri ale Justiţiei şi chiar au dreptul să ceară revizuirea sentinţelor. Iniţiativa a trecut de comisiile de apărare şi administraţie publică din Parlament şi urmează dezbaterea din plenul Senatului.

Șerban Nicolae, senator PSD: "Eu cred că secretizarea acestei hotărâri s-a făcut tocmai pentru a ascunde conţinutul. Pentru a ascunde un abuz".

Iulia Scântei, senator PNL: "Legea oricum este nu constituţională, ci profund neconstituţională, nu aşa soluţionăm abuzurile".

Protocoalele au fost atacate şi la Curtea Constituţională de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor.Procurorul general a explicat că sesizarea nu ar fi admisibilă.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: "Protocoalele nu sunt acte normative, cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru, de bune practici, cu caracter intern, pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii".

Nu de aceeaşi părere este şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Izvorul conflictului poate consta în acte sau fapte de natură să lezeze raporturile dintre autorităţi".

Aproape toate instituţiile din sistemul de Justiţie au avut protocoale, însă cele mai blamate au fost cele dintre parchete şi SRI. Procuroarea Georgiana Hosu, care candidează pentru funcţia de şef adjunct al DIICOT, a explicat la CSM că e normal ca DIICOT să lucreze cu SRI, însă a precizat că acest lucru nu i-a afectat independenţa.

loading...
PUTETI CITI SI...