Diferenta dintre raceala si gripa, explicata pe intelesul tuturor de un medic

Postat la: 21.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Diferenta dintre raceala si gripa, explicata pe intelesul tuturor de un medic

Diferentele mari si bruste de temperatura de la o zi la alta, pentru care corpul unui om, fie el si sanatos tun, nu este pregatit, nu ne vor scapa nici in aceasta iarna de cosmarul virozelor respiratorii si al gripei. Important este, spun medicii, sa invatam din timp cum sa luptam cu virusii si mai ales sa fim in stare sa facem diferenta intre o raceala banala si o afectiune respiratorie mult mai complicata, pentru care avem nevoie de stiinta unui medic. Medicul Daniel Nicolae, sef Serviciul Ambulanta Prahova, ne explica pe scurt care sunt cele mai importante deosebiri intre raceala si gripa.

"Raceala este o viroza fara afectarea profunda a starii generale. Se manifesta prin nas infundat, rinoree (scurgeri de mucozitati nazale n.r.), uneori si dureri musculare, si, important, nu intotdeauna apare febra. Daca apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius si nu dureaza mult. Este posibil sa fie doar un simplu puseu", explica dr. Daniel Nicolae.

De regula raceala dureaza o saptamana, iar tratamentul este simtomatologic, cunoscut de toti, scaderea temperaturii cu antitermice, daca este cazul, antiseptice orale (comprimate de supt) si solutii pentru decongestionarea cailor respiratorii (picaturi nazale). Antibioticul in caz de raceala este total contraindicat, pentru ca antibioticul este principalul tratament impotriva infectiilor bacteriene, nu si impotriva infectiilor virale. In cazul in care simtomele specifice racelii sunt insotite de cefalee (dureri de cap), dureri musculare puternice, stare generala precara, uneori apar si varsaturile, este cazul sa cereti ajutorul unui medic. La fel de important este sa stiti ca gripa nu se diagnosticheaza decat in urma unui examen virusologic, prin examinarea unor probe din saliva pacientului. Spre deosebire de raceala, in caz de confirmare a gripei exista riscul aparitiei unor complicatii, afectiuni pulmonare (infectii bacteriene pulmonare mixte). In acest caz medicul specialist decide ce fel de antibiotic este necesar.

Daca de raceala scapam intr-o saptamana, gripa se manifesta pe o perioada mult mai lunga, chiar si timp de trei saptamani. Important de stiut este si ca "nu exista gripa fara febra, de multe ori cu valori mari de 39-40 de grade Celsius, care dureaza mai multe zile la rand", spune dr. Nicolae. In afara tratamentului dat de farmacist, in cazul racelii sau de medic, in cazul gripei, important pentru insanatosirea grabnica este sa aerisiti incaperea in care stati cat mai des, fie ca este vorba de cea de acasa, fie de birou, daca sunteti nevoiti sa mergeti la serviciu. Improspatarea aerului dintr-un spatiu inchis ajuta foarte mult pe cel deja afectat de viroza respiratorie sau de gripa, dar si pe cei in apropierea carora sta bolnavul. In cazul acestor afectiuni respiratorii, contaminarea aerogena se produce imediat si asta pentru ca in momentul in care vorbim se imprasite in aer milioane de particule de saliva care pot ajunge la o distanta de pana la 70 de centimetri, in functie de cat de tare vorbim, mai spune medicul Daniel Nicolae.

De aceea, in caz de raceala, daca suntem nevoiti sa iesim din casa, este de bun simt sa folosim o masca medicinala, care sa acopere atat gura cat si nasul. Si fularul este indicat, doar ca purtarea lui in permanenta in dreptul nasului poate crea disconfort si senzatie de sufocare. In caz de gripa, autoizolarea este obligatorie inca de la primele semne. Ca masuri profilactice, medicul Daniel Nicolae recomanda o alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete si un aport de vitamina C; nu in ultimul rand, miscare (chiar si plimbari mai lungi) in aer liber, indiferent de vremea de afara si exercitii fizice pentru tonifierea corpului.

loading...
PUTETI CITI SI...