Dezastrul anuntat de NASA: Este inevitabilă o creştere a nivelului oceanelor cu un metru

Postat la: 30.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Dezastrul anuntat de NASA: Este inevitabilă o creştere a nivelului oceanelor cu un metru

O creştere a nivelului oceanelor de cel puţin un metru din cauza încălzirii globale este inevitabilă în următorii 100-200 de ani, potrivit NASA, citată de AFP.

Nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ opt centimetri din 1992, înregistrându-se maxime de 23 de centimetri în unele locuri din cauza variaţiilor naturale de relief, potrivit The Independent.

"Ţinând seama de ceea ce ştim acum despre expansiunea oceanelor ca efect al încălzirii şi despre topirea gheţarilor şi a calotelor glaciare, care se adaugă apelor din oceane, este aproape sigur că vom avea o creştere a nivelului mării de cel puţin un metru şi, probabil, chiar mai mult", a declarat Steve Nerem de la Universitatea din Colorado, responsabil din echipa NASA însărcinată cu monitorizarea creşterii nivelului mării.

Cu toate acestea, o oarecare incertitudine are loc în ceea ce priveşte calendarul exact al creşterii apelor. De fapt, oamenii de ştiinţă nu ştiu cât de repede se vor topi principalele calote glaciare de la poli.

Ultimele predicţii, făcute de un grup de lucru interguvernamental al ONU, în 2013, privind schimbările climatice, se referă la creşterea oceanelor cu 30-90 de centimetri până la sfârşitul secolului. Totuşi, potrivit lui Steve Nerem, ultimele date măsurate prin sateliţii NASA arată că este posibilă o creştere şi mai mare faţă de estimările iniiale. Ţări ca Belgia sau Olanda sunt printre cele mai expuse acestor schimbări, la fel ca şi unele state din zona Oceanului Pacific.

loading...
PUTETI CITI SI...