Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente ALDE susţinând că e nestatutară. Tăriceanu vrea Congres, Ponta sta la cotitura

Postat la: 19.03.2017 16:21 | Scris de: ZIUA NEWS

Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegaţiei Permanente ALDE susţinând că e nestatutară. Tăriceanu vrea Congres, Ponta sta la cotitura

Delegaţia permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului partidului în 21 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunţat astăzi copreşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, copreşedintele ALDE a declarat, referindu-se la gestul lui Daniel Constantin de a părăsi lucrările Delegaţiei Permanente, că ''puseurile de orgolii nu sunt fireşti'', subliniind că fiecare trebuie să-şi definească obiectivele. La sfârşitul şedinţei Delegaţiei Permanente, Tăriceanu a punctat: ''Sprijinul politic nu-l dau eu, personal, îl dă structura abilitată. O să vedem în perioada următoare. (...) Aceste puseuri de orgolii nu sunt fireşti. Trebuie să împărţim aceleaşi seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să şi le definească şi, în funcţie de acesta, mergem într-o direcţie sau alta''. Pe de alta parte, ruptura in ALDE e asteptata si anuntata de mai multa vreme, de cand Victor Ponta a inceput si el scandalul in PSD si de cand s-a apropiat tot mai mult de DAniel Constantin. Se speculeaza ca impreuna, Ponta si Constantin, doresc sa infiinteze o noua formatiune politica de stânga.

Vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a anunţat că mâine se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu şi, în cazul în care coaliţia va lua vreo "decizie" în privinţa sa, se va supune. El a ţinut să sublinieze, într-o conferinţă organizată la Palatul Parlamentului, că nu va pleca din ALDE. Constantin a punctat astăzi, citat de Agerpres: "Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii, Oricând, chiar şi mâine, voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din Guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, Sorin Câmpeanu, Cotovelea. (...) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii. Ţin mai mult la oameni decât la funcţii".

Liderul politic a susţinut că formaţiunea sa va rămâne unită ''cu respectarea legii şi a statutului", deşi a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente a ALDE împreună cu un grup de parlamentari şi patru secretari de stat, pe motiv că şedinţa este nestatutară. El a mai spus: "Orice s-ar întâmpla, toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE. Vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol aceasta coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile".

Potrivit acestuia, instanţa este cea care va decide în cazul convocării unui congres, pentru că, "din punct de vedere juridic", lucrurile sunt foarte clare.
Copreşedintele ALDE a arătat: "În statutul ALDE se spune că Delegaţia Permanentă este cea care convoacă congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că, până la organizarea congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri, dacă nu mă înşel, o să avem un prim termen într-un judeţ. Instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum (va decide, n.r.) şi în cazul eventualei convocări a congresului de azi". Daniel Constantin a susţinut că a avut în această dimineaţă o discuţie cu Călin Popescu-Tăriceanu, de aproximativ două ore, pe marginea creării mecanismului de transparentizare a deciziilor.
"Nu am reuşit", a mai spus el.