Ce se intampla azi 20 martie in cer si pe pamant

Postat la: 20.03.2017 08:39 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce se intampla azi 20 martie in cer si pe pamant

Astazi este marcat din punct de vedere astronomic echinoctiul de primavara, adica ziua are aceeasi lungime cu noaptea si, practic, incepe primavara astronomica.

Din punct de vedere cultural, la Bucuresti, e jazz, iar la Berlin Festivalul in care se discuta si canta despre timp. La Cluj, canta Loredana, iar la Iasi Marcel Iures il interpreteaza pe Nae Catavencu. 20 martie mai e ziua de nastere a lui Xavier Dolan, Felicia Filip si Toparceanu. De astazi incepe Haute Culture, miscare a spiritului sustinuta de Harp&Loom. De la 12,29 intram in echinocțiul de primavera. Traim cea mai egala dintre zile. Cata zi, atata noapte. La 12.29 vine cu adevărat primăvara.

La Bucuresti e jazz. La sax, o tipa data naibii: Géraldine Laurent. Concert la Institutul Francez. Ia avionul pana la Berlin, la MaerzMusik, festival dedicat Timpului. Intre 16-26 martie sunt 10 seri de concerte, conferinte, expozitii. Asta-seara: QuerKlang. Copiii scot sunete din tot ce le trazneste prin cap. In Romania nimic, dar la Budapesta da. O expoziţie de fotografie dedicată pianistului Dinu Lipatti, "Lipatti Between Worlds", va fi vernisată, luni, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) Budapesta. Dinu Lipatti ar fi implinit suta de ani. Nu degeaba vineri am tras cu urechea la 4 lipattieni.

La Cluj, Loredana are concertul Sentimente. Iasiul vede "O scrisoare pierduta" a lui Dabija cu, incredibil, tragedianul Marcel Iures in rolul lui Nae Catavencu. In rest, nicio surpriza: George Mihaita e Agamemnon Dandanache.

Azi e ziua de nastere a lui Xavier Dolan, regizorul filmului "Mi-am ucis mama", premiat la Cannes. Film despre triunghiul care-ti da identitate: Eul, iubirea si mama. Ziua de nastere a sopranei Felicia Filip. Valoare! Canta frecvent la Royal Opera House Covent Garden în Londra si la Staatsoper în Viena. Si, da, este ziua celui mai mare poet roman al nimicurilor, George Toparceanu (1886 - 1937).