Ce coincidenta! Si Eurovision se muta de la Tel Aviv la Ierusalim in 2019

Postat la: 15.05.2018 09:49 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce coincidenta! Si Eurovision se muta de la Tel Aviv la Ierusalim in 2019

În contextul conflictului politic extrem de tensionat, israeliana Netta Barzilai, câştigătoarea Eurovision 2018, a pus paie pe foc, declarând pe scenă: „Ne vedem în Ierusalim“. Ulterior, oficialii din Tel Aviv au anunţat că nu vor să organizeze următoarea ediţie a competiţiei muzicale.

Primarul din Tel Aviv, capitala oficială a Israelului, recunoscută la nivel internaţional, a declarat că oraşul nu se va implica în organizarea ediţiei Eurovision de anul viitor, spre dezamăgirea fanilor concursului. Tel Aviv găzduieşte anual una dintre cele mai fastuoase petreceri dedicate Eurovisionului, cu mii de participanţi. În urma anunţului făcut de primarul Ron Huldai, nu mai rămâne nicio îndoială că Ierusalim va fi gazda ediţiei din 2019.

De asemenea, imediat după anunţarea câştigătorului Eurovision 2018, prim-ministrul Israelului a declarat că „Ierusalim a primit foarte multe daruri în ultima perioadă", cel din urmă fiind trofeul Eurovision 2018: „Darul a fost că Eurovision va veni la Ierusalim anul viitor, iar noi suntem mândri să-l găzduim". Astfel, pentru găzduirea Eurovision 2019 în Ierusalim există două opţiuni: Pais Jerusalem Arena, care are o capacitate de 15.000 de persoane, inaugurat în septembrie 2014, şi Teddy Stadium, care nu dispune momentan de acoperiş. Organizatorii afirmă însă că pot construi un acoperiş până în 2019, astfel, capacitatea totală a stadionului va fi de 32.000 de persoane.

De asemenea, în discursul său de acceptare a trofeului, reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, i-a invitat pe fanii concursului european în Ierusalim: „Sunt atât de fericită. Vă mulţumesc că aţi ales diferit, că acceptaţi diferenţele dintre noi, că sărbătoriţi diversitatea. Îmi iubesc ţara. Data viitoare la Ierusalim!". Discursul câştigătoarei a stârnit imediat controverse în mediul online, mulţi dintre utilizatori au fost de acord că artista a trădat mesajul de acceptare şi diversitate, prin discursului său „în acord cu propaganda israeliană".

„Netta a demonstrat foarte clar faptul că muzica ei vine în susţinerea propagandei israeliene. Cum poate Eurovision să sărbătorească diversitatea şi incluziunea atunci când palestinienii sunt împuşcaţi în cap? Eurovisionul este pe cale să devină foarte urât", a scris un utilizator pe Twitter. „Am fost foarte enervat de comentariul făcut de Netta cu privire la găzduirea show-ului de anul viitor. Să sperăm că au decenţa să organizeze show-ul în Tel Aviv, în schimb. Deşi mă îndoiesc de acest lucru", a scris un alt internaut.

O altă persoană a susţinut că artista ar trebui chiar descalificată pentru încălcarea regulilor show-ului prin promovarea unui mesaj politic: „Netta a susţinut că data viitoare ne vom vedea în Ierusalim. Acesta este clar un mesaj politic care încalcă regulile Eurovision". „Mă bucur pentru victoria Israelului prin Netta, dar nu susţin politicile Israelului şi nici decizia SUA de a-şi muta ambasada la Ierusalim", a scris o altă persoană. „Să-i amintească cineva că Tel Aviv este capitala oficială recunoscută a Ierusalimului", a scris un alt utilizator.

Deşi a câştigat Eurovisionul de trei ori până anul acesta, Israelul a găzduit concursul numai de două ori, în 1979 şi 1999, în Ierusalim. În 1980 a respins organizarea concursului din cauza lipsei de fonduri. Eurovision Song Contest nu impune însă ţării câştigătoare să găzduiască show-ul în capitala sa. Decizia legată de găzduirea show-ului Eurovision din 2019 pune paie pe foc în legătură cu una dintre cele mai controversate probleme ale conflictului israeliano-palestinian: recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

De asemenea, decizia din luna decembrie a preşedintelui american Donald Trump de a reloca Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim înteţeşte conflictul israeliano-palestinian, în care au fost ucişi zeci de palestinieni, iar sute au fost răniţi în protestele recente. Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă", în timp ce palestinienii îşi doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

loading...