Care sunt cele 7 organe de care nu ai nevoie ca sa traiesti

Postat la: 18.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Care sunt cele 7 organe de care nu ai nevoie ca sa traiesti

Desi fiecare organ din corpul uman indeplineste o functie specifica, putem trai fara unele dintre ele fara a experimente consecinte grave. Corpul uman le ofera permanent surprize cercetatorilor. Desi este foarte complicat si functiile sale variaza la fiecare persoana in parte, acesta prezinta caracteristici fascinante.

Fiecare organ, de pilda, indeplineste un rol specific. Cu toate acestea, in cazuri extreme (accidentari, malformatii, boli), putem supravietui fara unele dintre organele noastre. De fapt, din cauza trecerii timpului si a evolutiei, anumite organe si-au pierdut functia originala. Astfel, indepartarea lor nu altereaza calitatea vietii.

1. Amigdalele

Amigdalele reprezinta componente ale sistemului imunitar de care ne putem lipsi. Desi ofera protectie intrarii cailor respiratorii impotriva infectiilor bacteriene, ele nu mai sunt esentiale dupa ce implinim varsta de trei ani. Unele persoane chiar sustin ca este mai bine sa-ti scoti amigdalele la o varsta frageda, pentru a evita problemele de sanatate in viitor. Medicii recomanda indepartarea amigdalelor atunci cand pacientul sufera in mod repetat de amigdalita.

2. Apendicele

Apendicele este un organ mic in forma de sac, atasat de intestinul gros, localizat in partea dreapta inferioara a abdomenului. In ciuda amplasarii sale, apendicele nu influenteaza deloc procesul digestiv. Functiile acestuia sunt inca necunoscute. Multi oameni devin constienti de existenta apendicelui lor abia cand acesta se inflameaza din cauza unei infectii. Drept consecinta, se declanseaza o boala numita apendicita, iar apendicele trebuie indepartat. Dupa interventia chirurgicala, pacientul nu va experimenta nicio consecinta negativa din cauza absentei apendicelui. El sau ea isi va putea relua viata obisnuita fara nicio problema.

3. Splina

Splina este localizata in cavitatea abdominala si joaca un rol important in cadrul sistemului imunitar. Mai exact, ea filtreaza sangele si ajuta organismul sa combata infectiile. In ciuda acestui fapt, splina nu este un organ vital. Ea poate fi indepartata in caz de traume sau boli cronice. Pacientul va putea sa aiba in continuare o viata normala. Acesta va fi nevoit sa ia cateva masuri suplimentare de precautie pentru a preveni infectiile.

4. Organele reproducatoare

Organele reproducatoare, precum ovarele, uterul si testiculele, indeplinesc functii evidente. Insa ele pot fi indepartate ca parte a unui tratament pentru anumite boli cronice. In majoritatea cazurilor, medicii recomanda indepartarea acestor organe pentru a preveni raspandirea cancerului. Dar aceasta masura ar putea fi necesara si in cazul unor tratamente pentru alte boli. Cei care se supun unei asemenea interventii chirurgicale nu experimenteaza, de obicei, reactii adverse grave. Pacientii pot lua suplimente hormonale pentru a inlocui hormonii secretati de organele extirpate.

5. Unul dintre rinichi

Nimeni nu poate sa nege faptul ca rinichii sunt esentiali pentru sanatatea organismului uman. Rolul acestor organe gemene este sa filtreze sangele si sa produca urina. Un aspect interesant este faptul ca, desi avem doi rinichi, este posibil sa supravietuim doar cu unul. Putem sa ne nastem cu un singur rinichi, sa suferim de insuficienta renala din cauza unui accident sau boli si chiar sa donam unul dintre rinichi fara a experimenta probleme de sanatate cronice. In general, oamenii care au doar un rinichi prezinta o speranta de viata normala si experimenteaza putine efecte negative asociate. Insa pacientii trebuie sa adopte anumite masuri de precautie pentru a-si mentine unicul rinichi sanatos, astfel incat sa evite complicatiile.

6. Vezica biliara, pe lista de organe de care nu ai nevoie ca sa traiesti

Vezica biliara este un sac mic, verde, in forma de para, ascuns in spatele ficatului. Principala sa functie este sa depoziteze si sa elibereze bila, care faciliteaza digestia alimentelor. Dar cand se deterioreaza sau este afectata de anumite complicatii, precum calculii biliari sau cancerul, medicii recomanda extirparea ei. Desi sustine digestia, nu vom experimenta, in mod obisnuit, consecinte negative daca suntem nevoiti sa traim fara vezica biliara. Unii pacienti pot experimenta diaree si inflamatii, insa doar atunci cand servesc alimente iritante.

7. Stomacul

Oricat de greu de crezut ar parea, si stomacul intra in categoria de organe de care nu ai nevoie ca sa traiesti. Exista o procedura chirurgicala numita gastrectomie totala, ce presupune indepartarea intregului stomac pentru a trata cancerul. In cadrul acestei proceduri, medicii chirurgi conecteaza intestinul subtire de esofag. Dupa interventia chirurgicala, pacientul va fi hranit prin intermediul unui tub pentru mai multe saptamani, pana cand se va recupera complet. Din cauza complexitatii sale, cei care se supun gastrectomiei totale sunt nevoiti sa urmeze un tratament strict. Pacientii pot ingera majoritatea alimentelor, dar cantitatile trebuie sa fie reduse. Daca survin complicatii asociate absorbtiei nutrientilor, medicul ii va recomanda pacientului sa ia suplimente alimentare.

loading...
PUTETI CITI SI...