Cardul de sănătate devine obligatoriu de mâine, 1 septembrie 2015

Postat la: 31.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Cardul de sănătate devine obligatoriu de mâine, 1 septembrie 2015

Cardul de sănătate devine obligatoriu de marți, 1 septembrie, pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani. Acesta va fi unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru cei care se află în posesia lor.

Potrivit CNAS, cei care nu au un card de sănătate până la data de 1 septembrie pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. De asemenea, cei care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate, vor solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurări, unde vor completa o cerere și vor plăti anumite taxe în valoare de 15,5 lei.

Până în prezent au fost tipărite aproximativ 15 milioane de carduri, dintre care peste 300.000 de carduri după data de 1 mai 2015 (63.000 carduri duplicat și 247.000 pentru persoanele care au dobândit calitatea de asigurat). Până la sfârșitul anului vor fi tipărite aproximativ 600.000 de carduri, informează CNAS.

Cei care nu doresc să intre în posesia cardului de sănătate din cauza unor motive personale sau religioase, pot depune o cerere la casa de asigurări, în care vor menționa motivele refuzului cardului de sănătate și restituirea acestuia, în cazul în care au intrat deja în posesia lui. În schimbul cardului, aceștia vor primi o adeverință cu care pot beneficia de servicii medicale, aceasta având o valabilitate de trei luni.

 

loading...
PUTETI CITI SI...