Calculul lunar al romanilor: 76 de lei pe sport si cultura, 150 de lei pe tigari si bautura

Postat la: 21.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Calculul lunar al romanilor: 76 de lei pe sport si cultura, 150 de lei pe tigari si bautura

Romanii dau de doua ori mai multi bani pentru bautura si tigari decat pentru activitati in aer liber. In plus, doar 15 la suta dintre noi isi fac timp pentru o ora de sport pe saptamana, iar asta ne afecteaza sanatatea.

Ca sa schimbe situatia, specialistii propun reducerea TVA pentru parcurile de recreere. Gabriel este sofer de TIR, iar sotia lui lucreaza intr-un restaurant din Spania. Pentru ca muncesc din zori si pana seara, vad iesirea intr-un centru de recreere ca pe un lux. Pentru recreere si cultura, un roman da intr-o luna putin peste 76 de lei, adica doar 3,5 la suta din venituri, arata datele Institutului National de Statistica. Oamenii dau, insa, dublu pentru alcool si tutun. Un pachet de tigari e 20 de lei si o intrare aici pe abonament e tot 20 de lei, deci e cam acelasi lucru.

Spre deosebire de noi, francezii aloca activitatilor de relaxare 8 la suta din bugetul de consum, iar germanii 11%, indica analiza unei companii de consultanta in afaceri. Nu este de mirare ca vesticii sunt mai sanatosi, mai relaxati si traiesc mai mult. Mircea Popa este pensionar si confirma teoria. Ca sa isi intareasca sanatatea, barbatul are de 10 ani un abonament la un complex acvatic din Brasov unde inoata, merge la sauna si participa la sedinte de masaj. Mircea Popa, pensionar: „Din venitul meu lunar, investesc pentru recreere in jur de 30 la suta. Nu mi se pare mult. As cheltui mult mai mult daca as merge la doctori, la operatii, la farmacie."

Pentru ca romanii nu sunt interesati, in tara exista doar cateva zeci de centre de sport. Majoritatea sunt concentrate in Bucuresti si in orasele din Transilvania si se aglomereza doar in zilele de sarbatoare. Mihai Harhoi, administrator centru de recreere: „Avem in mare cam aceeasi clientela, care este in crestere. O crestere foarte mica, dar este in crestere." Asadar, iesirile la gratar inca ni se par mult mai atractive. Cateva ore petrecute intr-un parc de aventura sunt pentru multi costistisitoare.

loading...
PUTETI CITI SI...