Caderea parului: Mituri si greseli care te lasa fara par

Postat la: 11.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Caderea parului: Mituri si greseli care te lasa fara par

Ai observat ca de la o vreme ai probleme cu caderea parului. Ai crezut ca este trecator si se va opri, dar nu este asa. Si, foarte important, nu folosi tot felul de produse laudate ca opresc caderea parului. Vei avea par mai sanatos daca vei incepe sa ai grija de tine cum se cuvine si daca apelezi la ajutor specializat.

Mituri despre caderea parului
In prezent cercetatorii studiaza genomul uman pentru a descoperi cauzele caderii parului la barbati. Ceea ce spera sa descopere acesti oameni de stiinta si sa incaseze potul de miliarde de euro este un tratament mai sofisticat care sa corecteze sau chiar sa rezolve problema caderii parului. In acest moment, nici macar oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate de ce unii barbati sufera de caderea parului, iar altii nu. Iar acest lucru nu face decat sa alimenteze miturile despre caderea parului la barbati.

Doar barbatii in varsta sunt afectati de caderea parului
Este genul de mit in care cred tinerii cand se privesc in oglinda si isi analizeaza parul. Este de inteles faptul ca incearca sa nege cruda evidenta, insa in realitate unii dintre barbati incep sa-si piarda parul inca din adolescenta. Si nu doar atat, cei mai multi dintre barbati incep sa cheleasca intre 20-30 de ani. Si cu cat un barbat incepe sa-si piarda parul mai devreme cu atat mai drastic va fi rezultatul final.

Mostenesti caderea parului din partea mamei
Daca reformulam aceasta teorie ar suna cam asa: „Daca vrei sa stii daca vei suferi de caderea parului peste ani priveste-l pe tatal mamei tale". In 2005 un studiu german sustinea faptul ca gena vinovata de chelire este transmisa de mama, ceea ce a intarit si mai mult acest mit. Insa, 3 ani mai tarziu, un alt studiu a demonstrat faptul ca boala caderii parului poate fi mostenita de la ambii parinti. Cu alte cuvinte, atat genele mamei cat si ale tatalui pot fi vinovate de caderea parului.

Folosirea excesiva a gelului genereaza caderea parului
Barbatii care utilizeaza gelul pot rasufla usurati: folosirea produselor de par nu duc la caderea acestuia. Chiar daca nimeni nu stie cu certitudine de unde provine acest mit, se spune ca anumite chimicale din produsele pentru par sunt vinovate de caderea parului. Insa nu exista nici o evidenta palpabila care sa sustina aceasta teorie.

Daca te tunzi des stopezi caderea parului
Exista credinta populara ca mortilor le cresc unghiile si parul. Aceasta este insa doar o iluzie creata de descompunere. Pe masura ce carnea dispare se creeaza impresia ca unghiile si parul continua sa creasca chiar si dupa ce omul a trecut in nefiinta. Acelasi lucru se poate spune si despre mitul conform caruia daca te tunzi mai des parul incepe sa se indeseasca. Din nefericire, este doar o iluzie creata de circumferinta scalpului.

Solarul poate sa conduca la caderea parului
Este adevarat ca solarul poate contribui la dezvoltarea multor probleme precum melanomul si alte tipuri de cancer de piele, insa nu va fi niciodata vinovat pentru caderea parului. Si nici soarele. Daca vei iesi in soare in timp de canicula, fii sigur ca te vei confrunta cu probleme mult mai grave decat pierderea parului.

Poti sa-ti regenerezi foliculii pierduti
Stim cu totii reclamele care promit ca iti vor regenera foliculii pierduti dupa numai o aplicare a solutiei minune. Cel putin deocamdata, singura solutie de redobandire a parului este transplantul. Adevarul este ca pana in urma cu cativa ani se credea ca celulele creierului sunt finite. Insa, cercetari recente au scos la iveala urmatorul fapt: creierul are abilitatea de a crea noi celule. Asa ca, nu se stie niciodata. Poate ca intr-un viitor nu prea indepartam vom sti cum sa-l punem la lucru pentru a crea noi foniculi.

Samponarea excesiva accentueaza caderea parului
Poate ti s-a intamplat ca dupa o samponare sa ramai in mana cu o multime de par, iar aceasta experienta s-a repetat de nenumarate ori. Insa, pe masura ce chelesti asta nu inseamna ca samponarea este factorul declansator. Nu inseamna ca spalatul pe cap este cauza caderii parului. Dupa cum nici contrariul nu este adevarat: daca alegi sa te speli rar pe cap nu inseamna ca vei cheli, desi risti sa te alegi cu infectii ale scalpului.

Caderea parului si nivelul ridicat de testosteron merg mana in mana
Exista ideea ca un barbat poate ramane fara par din cauza nivelului ridicat de masculinitate si a faptului ca este foarte activ sexual, multumita abundentei de testosteron. Chiar daca celor care au ramas fara par le place sa creada asta, nu exista nici o evidenta palpabila care sa sustina legatura directa dintre caderea parului si un nivel ridicat de testosteron.

Palariile si sepcile sunt vinovate de caderea parului
Daca mitul acesta ar avea fie si numai un sambure de adevart toate palariile si sepcile ar fi aruncate la gunoi pentru totdeauna. Din fericire nu este nevoie sa apelam la acest gest intrucat nu exista vreun fapt care sa demonstreze acest mit. Ganditi-va putin la soldati sau la jucatorii de baseball: daca acest mit ar fi adevarat, n-am mai vedea nici un barbat dintre ei care sa aiba fie si un singur fir de par.

Greseli care duc la caderea parului

Cand vezi ca ai probleme cu caderea parului, nu astepta sa treaca de la sine
Daca vezi ca iti cade prea mult par, cel mai bine este sa discuti cu doctorul tau. Ar putea fi un motiv medical in spatele acestei probleme, precum deficiente ale glandei tiroide sau alopecia, care nu au nimic de-a face cu modul in care iti ingrijesti parul.

Alimentatia nepotrivita duce la caderea parului
Sanatatea parului tau este adesea primul indicator ca ai o alimentatie proasta. Trebuie sa incluzi in dieta ta carne organica, fructe si legume ce iti vor fortifica deopotriva parul si sanatatea. Adreseaza-te medicului si intreaba-l daca este recomandat sa iei suplimente de vitamine.

Petreci prea mult timp facandu-ti griji asupra caderii parului
Daca este o problema de natura genetica, trebuie sa accepti situatia. Mai mult stres nu va face decat sa agraveze problema cu care deja te confrunti.

Pieptanarea in exces cauzeaza caderea parului
Peria sau pieptenele este un stres pentru par. Foloseste-ti mainile si varfurile degetelor pentru a coafa parul natural in sensul de crestere al radacinilor. Daca tot timpul tragi de el si nu iti place cum se asaza, mai bine te duci la coafor si iti schimbi frizura.

Folosirea unor produse nepotrivite duc la caderea parului
Nu trebuie neaparat sa cheltui mult ca sa ai rezultate cat mai bune. Gaseste un sampon si un balsam natural, organic. Parfumurile si chimicalele adaugate in multe produse fac mai mult rau unui scalp cu probleme si unui fir de par subtire sau degradat. Incearca un sampon natural care sa iti intareasca firul.

Parul prea lung streseaza radacina firului
Parul lung este normal mai greu si streseaza radacina mai tare. De asemenea iti scoate in evidenta zonele in care parul s-a rarit. Cere sfatul unui stilist bun. Fii sincer si spune-i ce probleme ai pentru a iti gasi cea mai buna frizura.

Uscarea nepotrivita a parului cauzeaza caderea lui
Este nociv pentru par sa il freci cu prosopul. La fel de rau este si daca il usuci cu feonul. Iti usuca prea rapid foliculii si ramane uscat si casant. Tamponeaza-ti usor parul cu prosopul si daca folosesti feonul, nu insista pana se usuca perfect tot.

Cum sa stopezi caderea parului
Majoritatea barbatilor se confrunta cu o cadere masiva a parului o data cu trecerea timpului si inaintarea in varsta. In anumite cazuri chiar, calvitia se instaleaza foarte timpuriu, in jurul varstei de 20 de ani. Cauza acestui fenomen este de origine genetica (desi sunt si exceptii de la regula, in acest sens).

Este ingrijorator sa privim cum ramanem fara par, zi dupa zi, cum ni se pare ca inclusiv aspectul fetei ni se modifica si nu mai suntem noi insine, cel putin nu asa cum eram o data.

Vestea buna este ca au aparut foarte multe metode moderne de combatere a calvitiei la barbati. In zilele noastre se pot face multe ca sa evitam sa ajungem fara par.

Iata 7 reguli de baza care dau rezultate si care ne pot ajuta sa ne ingrijim mult mai bine parul, evitand caderea lui masiva:

1. Evitati sampoanele cu un puternic continut de sapun sau detergent
Sapunul usuca si nu face bine. Cumparati un sampon fara continut de sapun, care sa curete bland parul, fara sa-l agreseze.

2. Cumparati sampoane naturale, din magazinele de specialitate
Macar pentru o perioada, uitati de produsele comerciale a caror reclame si promisiuni ne fac sa visam la un par des si sanatos. Mergeti la un Plafar si alegeti un produs pe baza de petrol sau plante, 100% natural.

3. Consultati un specialist
El va poate indruma sa alegeti un tratament potrivit tipului dumneavoastra de par, in functie de cat de avansata este calvitia. Exista o multitudine de tratamente care pot da rezultate in anumite cazuri, dar in cazul dumneavoastra, nu. Din acest motiv este bine sa nu decideti singur la care dintre ele sa va opriti. Tot el poate indica un supliment de vitamine B, deseori responsabile de sanatatea parului. O analiza de sange poate arata daca suferiti de o deficienta de B-uri din corp

4. Atentie la alimentatie
Felul in care ne hranim are o mare importanta in influentarea ritmului caderii parului. Cercetatorii au dovedit stiintific faptul ca firul de par trebuie hranit corect si din interior, nu numai din exterior. Astfel, se pare ca drojdia de bere, semintele de floarea soarelui, uleiul din germeni de grau, lecitina din soia si alte alimente naturale foarte hranitoare sunt cei mai buni prieteni ai sanatatii firului de par. In schimb, zaharul, amidonul, sarea, nu fac nimic pentru a rezolva problemele legate de par, din contra

5. Orice tratament ati lua, aveti rabdare
Nu va asteptati la minuni peste noapte. Mai ales cand ne confruntam cu o cadere masiva sau moderata a parului, mai toate tratamentele sunt pe termen lung. Unele sunt recomandate pentru 2 luni, altele pentru 3, altele chiar pentru 1 an.

6. Reduceti stresul de zi cu zi
Specialistii indica o legatura directa intre perioadele de stress si caderea mai accentuata a parului.

7. Acceptati ideea ca niciun procedeu terapeutic poate sa nu fie 100% eficient
Din acest motiv, este bine sa alegeti un specialist cu care sa mentineti legatura pe termen lung, si care sa va sfatuiasca sa alegeti si sa incercati mai multe tipuri de tratament care, impreuna, sa va ajute sa ajungeti la rezultatele dorite.

loading...
PUTETI CITI SI...