Augustin Lazăr, chestionat referitor la folosirea expresiei "inculpați de rang înalt"

Postat la: 03.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Augustin Lazăr, chestionat referitor la folosirea expresiei

Ministrul Justiției a cerut sancționarea procurorului general pe motiv că ar fi încălcat deontologia profesională, după ce a folosit expresia „inculpați de rang înalt"

„Este foarte simplu. Inculpaţi de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă vă uitaţi în lege, aşa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA sunt inculpaţi de rang înalt", a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM, conform Mediafax.

În decembrie 2017, Augustin Lazăr a afirmat că modificările aduse legilor justiției au scopul de a slăbi independența procurorilor. La acel moment, procurorul general susținea că este obligatorie consultarea Comisiei de la Veneția și că are pârghiile legale pentru a încerca împiedicarea adoptării acestor acte.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în acest caz, însă Secţia pentru procurori din CSM a decis, în luna iunie 2018, în unanimitate, că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraţilor când i-a catalogat pe parlamentarii din comisiile speciale „inculpaţi de rang înalt". În octombrie, Tudorel Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

loading...
PUTETI CITI SI...