Aproape 20 de tone de dovlecei, contaminaţi cu reziduuri de pesticide

Postat la: 17.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Aproape 20 de tone de dovlecei, contaminaţi cu reziduuri de pesticide

Inspectorii sanitari-veterinari au depistat, săptămâna trecută, aproape 20 de tone de dovlecei proveniţi din Turcia contaminaţi cu reziduuri de pesticide, iar conform procedurilor întregul lot a fost distrus prin incinerare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorităţii au prelevat probe din legume şi fructe provenite din ţări terţe, dintr-un depozit din judeţul Ilfov. Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidenţă o depăşire a limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M. Conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (în data de 13 aprilie 2018). Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum", se spune în comunicat.

ANSVSA menţionează că verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import. Supravegherea şi controlul acestor substanţe se realizează prin prelevarea de probe şi analizarea acestora în cadrul laboratoarelor judeţene şi a Laboratorului Naţional de Referinţă din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti. Conform ANSVSA, Metalaxilul este o substanţă folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume şi fructe. Acesta are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi şi piele.

loading...
PUTETI CITI SI...