Anuntul de ultim moment al Casei Nationale de Pensii. Mai multe categorii de pensii vor fi impozitate

Postat la: 16.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Anuntul de ultim moment al Casei Nationale de Pensii. Mai multe categorii de pensii vor fi impozitate

Noi vesti pentru pensionarii din Romania, dupa ce li s-au promit bani mai multi inca de la inceputul lui 2019. Doar ca marirea de pensii din ianuarie a fost mutata in luna septembrie. In plus, cresterile vor fi facute etapizat, pana in 2021. Pana atunci, insa, mai multe categorii de pensii vor fi impozitate in lipsa unei Legi a bugetului de stat.

Pentru ca legea cu pricina ar putea fi aprobata abia luna viitoare, Casa Nationala de Pensii Publice a publicat marti indicatorii utilizati in sistemul public de pensii, raportati la salariul mediu brut pe economie si salariul minim brut pe economie fata de care se platesc contributiile sociale, noteaza Adevarul.

Cotele de contributii de asigurǎri sociale, sunt urmatoarele:

• 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;

• 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

• 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Cota de contributie de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au incheiat contract de asigurare sociala este de 25%.

Cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% si este inclusa in cota de contributie de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale .

II. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de:

• 4.162 lei

III. Incepand cu 1 ianuarie 2019, nivelurile minime ale venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, respectiv cuantumurile contributiei de asigurari sociale aferente acestor venituri, sunt de:

• Venit minim asigurat 2.080 lei

• Cuantum contributie 520 lei

IV. Valoarea punctului de pensie este de:

• 1.100 lei - 1 ianuarie - 31 august 2019;

• 1.265 lei - incepand cu 1 septembrie 2019.

V. Indicele de corectie pentru anul 2019 este de 1,20.

VI. Cuantumul ajutorului de deces este de:

• 4.162 lei - in cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

• 2.081 lei - in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

VII. Indemnizatia sociala pentru pensionari este de:

• 640 lei - 1 ianuarie - 31 august 2019;

• 704 lei - incepand cu 1 septembrie 2019.

VIII. Indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate este de 880 lei.

IX. Veniturile lunare din pensii care depasesc 2.000 lei sunt supuse impozitarii cu 10%.

X. Persoanele fizice, cu venituri din pensii, beneficiaza de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Aceste valori sunt reglementate, dupa caz, prin urmatoarele acte normative:

- Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018;

- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene;

- Hotararea nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

loading...
PUTETI CITI SI...