ANAF: Aproape 2.700 de companii de stat nu au plătit contribuţiile sociale ale angajaţilor. Datoria totală a numai 8 firme este de 6,5 miliarde lei

Postat la: 14.11.2017 14:09 | Scris de: ZIUA NEWS

ANAF: Aproape 2.700 de companii de stat nu au plătit contribuţiile sociale ale angajaţilor. Datoria totală a numai 8 firme este de 6,5 miliarde lei

Situaţia angajatorilor cu datorii la plata asigurărilor sociale, prezentată marţi de ANAF arată că 2.696 societăţi cu capital de stat sau majoritar de stat sunt restante la plata contribuţiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj.

Potrivit ANAF, 157.798 de angajatori - persoane fizice sau juridice - au restanţe de 15,99 miliarde lei în contul contribuţiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj. "La data de 30 septembrie 2017 aceşti contribuabili aveau 2.076.097 de angajaţi", susţine ANAF.

Pe primele 8 locuri în lista celor 500 de datornici publicată de ANAF se află însă companii de stat care au datorii cumulate de 6,5 miliarde lei, adică mai mult de o treime din suma totală pe care o are de încasat ANAF de la cei 157.798 angajatori cu restanţe.

Astfel, CN a Huilei are o datorie de 3,7 miliarde lei. SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor - tot o firmă de stat - care are datorii de „numai" 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara - 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui - 301,7 milioane lei; Romaero - 183,84 milioane lei; Moldomin - 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) - 142 milioane lei.

Printre firmele private care apar în acest top se număra Salamandra Plus SRL, Petroutilaj SA, PSD Company SA, Brafor SA, Realitatea Media SA, Donau Chem SRL, COS Târgovişte SA, L&A FLEISCH S.R.L, CHEMGAS HOLDING CORPORATION S.R.L., ASOCIATIA FOTBAL CLUB STEAUA BUCURESTI, SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL S.R.L., GlaxoSmithKline (GSK) SRL, INSULA MARE A BRAILEI SA.

Un alt restanţier la bugetul asigurărilor sociale este filiala PSD Bucureşti, cu datorii curente de peste 100.000 de lei. Potrivit ANAF, 7.237 de angajatori din totalul menţionat anterior se află în insolvenţă.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanţelor la bugetul de stat. Facem menţiunea că pentru contribuabilii în insolvenţă sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

"De asemenea, ANAF susţine reîncriminarea faptei de reţinere la sursă şi nevirare a contribuţiilor sociale, pentru a reduce şi simplifica obligaţiile de declarare şi plată pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator", a informat ANAF.

loading...