Alpinistul surprins de avalanşă în Bucegi escaladase cei mai înalţi munţi din lume şi se căsătorise de curând

Postat la: 16.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Alpinistul surprins de avalanşă în Bucegi escaladase cei mai înalţi munţi din lume şi se căsătorise de curând

Tânărul se căsătorise de curând, iar petrecerea de nuntă a fost organizată în vara anului trecut. Daniel era unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din România. În 2013 a aparticipat la o expediţie în Asia unde a escaladat vârful Khan Tengri, dar şi în Tajikistan, unde a urcat pe Ismoil Somoni, cel mai înalt munte din această ţară.

„Partea cardiacă trebuie să fie foarte bine pusă la punct pentru că acolo inima trece prin nişte presiuni foarte mari...Ai nevoie de un suport logistic impresionant. (...). O chestie care acasă poate părea neimportantă, când ajungi la 6000 de metri, se poate dovedi decisivă", a declarat pentru digi24, Daniel, la întoarcerea în România a celei mai tinere echipe de alpinişti români care a urcat pe Everest.

Sâmbătă, când Daniel a fost surprins de avalanşă pe Valea Coştilei din Bucegi, alpinistul se afla la o altitudine de puţin peste 1.700 de metri. Se pare că a făcut o greşeală de neiertat pe munte, el fiind cel care a dislocat un bloc de zăpadă îngheţată care a declanşat avalanşa, iar zăpada l-a tras în prăpastie mai bine de 500 de metri.

Alpiniştii cu experienţă au tehnici speciale prin care se pot salva singuri dintr-o avalanşă, iar despre Daniel nu se poate spune că nu era un profesionist sau neechipat corespunzător. Cel mai probabil, spun prietenii care l-au însoţit în ultima lui escaladă pe munte, o lovitură la cap l-a făcut să-şi piardă cunoştinţa, deşi avea cască de protecţie în cap. Din păcate aceasta nu i-a putut salva viaţa, fiind găsită sfărâmată în urma căutărilor ce au urmat tragediei.

Mănuşile, pioleţii, cioburi din casca de protecţie şi rucsacul alpinistului au fost găsite la locul producerii avalanşei. Au fost găsiţi inclusive pioleţii, dar şi rucsacul, mănuşile, bucăţi din haine şi căciula, asta însemnând că Daniel n-a mai avut nicio şansă în faţa maldărului de zăpadă îngheţată. Luni este cea de-a treia zi de căutări, iar la acţiune participă începând de astăzi şi salvamontişti din Argeş şi Gorj care au venit la Buşteni cu doi câini special antrenaţi să găsească victime surprinse de avalanşă.

loading...
PUTETI CITI SI...