Alan Shatter fost ministru al Justiției:
"Aproximativ 40 de irlandezi luptă pentru ISIS ca lunetiști"

Postat la: 24.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Alan Shatter fost ministru al Justiției:


"Aproximativ 40 de cetățeni irlandezi au călătorit și s-au alăturat statului islamic (ISIS) în Irak și Siria", a declarat într-un interviu pentru Radio Newstalk din Dublin fostul ministru al Justiției din Irlanda, Alan Shatter. Același fost demnitar de rang înalt irlandez a mai precizat că deja sunt dați ca morți în luptă, trei dintre aceștia, în conformitate cu datele existente la Departamentul de Justiție.

Numărul coincide cu rapoartele anterioare ale aceluiași minister. Un expert ISIS numit Abu Omar a declarat pentru Radio Newstalk, la începutul acestui an că luptătorii irlandezi sunt cunoscuți ca lunetiști de elită ai ISIS.
"Toate țările de pe pământ, inclusiv cele occidentale, au luptatori în ISIS care acționează acum în Siria. Primii ni s-au alăturat cei din Marea Britanie, dar și irlandezi și francezi. Luptătorii irlandezi sunt lunetiștii perfecți. Fiecare loc fierbinte în care e nevoie de un lunetist, acolo va fi un irlandez. Ei conlucrează foarte bine cu luptătorii britanici", a mai precizat Abu Omar.

Fostul ministru Shatter a declarat că Irlanda nu poate fi neutră în războiul împotriva ISIS atunci când există indivizi care "cred în decapitarea oamenilor, care găsesc glorie în moarte, care înrobesc femei, care pricinuiesc torturi groaznice asupra persoanelor și care, practic, sunt responsabili pentru cele mai îngrozitoare crime din lume." El a mai adăugat: "Nu fiecare individ care a fost născut în comunitatea musulmană intră în această categorie."

Shatter și-a mai exprimat îngrijorarea că serviciile de informații franceze nu au știut nimic din planurile teroriste terminate cu atrocitățile de la Paris. "Este îngrijorător faptul că acest eveniment s-a întâmplat în Paris fără ca nimeni să nu aibă informații care să indice că aceasta se va întâmpla. Nu am nici o îndoială că serviciile de securitate, nu doar din Marea Britanie, dar din alte țări, au dejucat evenimente similare", a mai adăugat el. "Avem o datorie față de cetățenii acestei țări și un interes comun cu toate celelalte țări din Europa care se confruntă cu acest tip de terorism", a conchis Shatter.

Marian Gârleanu - Dublin

loading...
PUTETI CITI SI...