Adrian Iovan a murit în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni

Postat la: 20.01.2014 22:48 | Scris de: ZIUA NEWS

Adrian Iovan a murit în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni

Update 23:17 -"O persoană din accidentul aviatic a decedat, celelalte şase victime sunt în curs de coborâre spre comuna Horia, unde sunt aşteptate de ambulanţe şi vor fi transportate la spital. Persoana decedată este pilotul. Mai este o victimă în stare mai gravă, care primeşte îngrijiri medicale, iar celelalte victime sunt conştiente", a declarat reprezentanta ISU Alba, pentru România Tv.

Update 23:14 - „Din informaţiile pe care mi le aduc echipele de salvare, se pare că e vorba de două victime: pilotul avionului şi o tânără, care este asistentă. Acum se încearcă descarcerarea pilotului. Celelalte persoane sunt în afara oricărui pericol, din câte ştiu, vor rămâne în viaţă", a declarat Viorel Crainic, primarul din Beltiş.

Update 23:11 - Trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, au murit în accidentul aviatic. Decesul a fost confirmat de SMURD Târgu Mureş.

Adrian Iovan a murit, luni, în accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni. Alte două persoane sunt în stare gravă, iar ceilalţi patru medici sunt în afara oricărui pericol.

Informaţia a fost confirmată de Salvamont Cluj, iar la operaţiunea de salvare au participat şi cluburile de automobilism 4X4 din zona Arad. Adrian Iovan avea 54 de ani şi a fost căsătorit cu designer-ul Romaniţa Iovan. El ieşise la pensie, dar pilota avioane de mici dimensiuni, pentru un venit suplimentar. Pilotul a fost la un pas de a ajunge la închisoare în 2005, după ce a împuşcat mortal un bărbat care a intrat în locuinţa sa din cartierul Primăverii.

Adrian Iovan a reuşit să îi salveze pe ceilalţi şase pasageri, aterizând de urgenţă într-o zonă greu accesibilă. Aparatul de zbor a fost fabricat acum 40 de ani.

Copilotul are ambele picioare fracturate, iar o femeie, medic rezident, a fost găsită în stop cardio-respirator. Pădurarul care a găsit victimele şi unul dintre medicii care se aflau în avion au efectuat manevrele de resuscitare, până la sosirea paramedicilor.

"S-a întâmplat ceva care nu i-a mai permis să continue zborul", a declarat Sorin Stoicescu, expert în aviaţia civilă, pentru România Tv.

Aproape 200 de localnici, dar şi 70 de pompieri din Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, jandarmi şi poliţişti au participat la operaţiunea de căutare a victimelor accidentului aviatic. Răniţii au fost găsiţi de un pădurar, în jurul orei 21:00, la aproape patru ore de la aterizarea forţată. Bărbatul a sunat la 112, iar salvatorii au reuşit, astfel, să ajungă la ei.

Accidentul s-a produs la 1.300 m altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Mureş şi Alba. Medicul Valentin Calu, de la Spitalul Elias, şi-a sunat colegii şi le-a spus ce s-a întâmplat, cerându-le să îi ajute să fie localizaţi. Victimele au suferit multiple fracturi şi sunt imobilizate. În zonă plouă, iar temperatura este scăzută, spun salvatorii, astfel că şocul hipotermic reprezintă un pericol pentru răniţi.

La bordul avionului care a aterizat forţat în munţii Apuseni se aflau dr. Radu Zamfir, medic la Spitalul Fundeni, dr. Sorin Ianceu, din Bihor, şi dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, un student, o asistentă şi doi piloţi. Victimele şi-au acordat îngrijiri medicale între ele, până la sosirea salvatorilor.

Medicii mergeau la Oradea, pentru a preleva organe necesare unui transplant de urgenţă. Din primele informaţii, se pare că ceaţa a fost cauza accidentului. Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.