Accidentele vasculare cerebrale ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni

Postat la: 30.10.2013 17:32 | Scris de: ZIUA NEWS

Accidentele vasculare cerebrale ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni

Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât alţi cetăţeni europeni şi de şapte ori mai mulţi decât în SUA, potrivit Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN). În Europa, România nu se află, însă, pe prima poziţie, ci ocupă locul 3 - după Bulgaria şi Macedonia - atât la incidenţă, cât şi la mortalitatea secundară accidentului vascular cerebral.

În România, bolile cerebrovasculare reprezintă o cauză foarte importantă de morbiditate şi mortalitate. Cea mai frecventă cauză de deces este reprezentată de bolile cardiovasculare, urmată de accidentul vascular cerebral şi cancerul pulmonar. În acelaşi timp, accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de dizabilitate permanentă.

Potrivit statisticilor oficiale, în ţara noastră rata mortalităţii din cauza accidentului vascular cerebral este de 1276 pacienţi/100.000 locuitori. Aceasta este o valoare mare comparativ cu alte ţări europene, în care rata mortalităţii cu aceeaşi cauză este mult mai mică, de numai 300 pacienţi/100.000 locuitori, a spus profesor doctor Dafin Mureşanu, preşedintele SSNN.

Printre principalii factori favorizanţi pentru accidentul vascular cerebral se numără ateroscleroza (depunerile de colesterol la nivelul vaselor de sânge), hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creştererea colesterolului şi/sau trigliceridelor, fumatul, bolile cardiace, consumul exagerat de băuturi alcoolice, vâsta înaintată.

Specialiştii în domeniu susţin, însă, că aceste boli pot fi prevenite prin modificarea stilului de viaţă. Preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii spune că tensiunea arterială ar trebui verificată regulat şi tratată corespunzător. De asemenea, recomandă renunţarea la fumat, consumul moderat de alcool, evitarea sedentarismului şi tratarea diabetului zaharat.

"Am putea preveni toate aceste boli şi printr-un sistem de sănătate bine finanţat şi organizat. În primul rând, ar trebui să se pună accent pe medicina de prevenţie, dar acest lucru pare să nu fie luat în serios de către potenţialii pacienţi", a mai spus Dafin Mureşanu.