A scapat de un tratament care ii lua ani din viata! Medicii au efectuat o interventie dificila in cursul noptii

Postat la: 22.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

A scapat de un tratament care ii lua ani din viata! Medicii au efectuat o interventie dificila in cursul noptii

In cursul noptii de miercuri spre joi, medicii Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi i-au oferit unui iesean, in varsta de 26 de ani, sansa de a duce din nou o viata normala. Acest lucru a fost posibil prin realizarea unui transplant de rinichi, de la un donator cadaveric, din Galati. Se pare ca interventia chirurgicala a fost realizata cu succes, iar pacientul care a beneficiat de transplant se recupereaza bine.

"In cursul noptii de miercuri spre joi, la Spitalul Clinic 'Dr. C. I. Parhon' din Iasi s-a efectuat un nou transplant de rinichi, de la donator cadaveric, din Galati. Pacientul care a beneficiat de transplant este din judetul Iasi si are varsta de 26 de ani. De precizat este faptul ca acesta era in program de dializa de doi ani de zile", precizeaza dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.
Anii de dializa scad sansele realizarii unui transplant

Cazul ieseanului in varsta de 26 de ani este unul fericit, intrucat a fost introdus in sala de operatie dupa doar doi ani de dializa, o perioada relativ scurta. De cele mai multe ori, pacientii care stau in acest program mai mult de cinci ani, nu mai sunt eligibili pentru a beneficia de transplant. Acest lucru se intampla deoarece dializa scade vizibil calitatea vietii, alte organe fiind afectate de-a lungul timpului.

"De cele mai multe ori, dupa cinci ani de dializa este foarte greu ca pacientii sa mai fie transplantati, din cauza unor complicatii care apar de-a lungul anilor, starea de sanatate a pacientului deteriorandu-se. In general este vorba despre boli de inima", adauga dr. Ionut Nistor.

Conform specialistilor, se pare ca un an de dializa este echivalentul a cinci ani din viata unei persoane sanatoase. Astfel, chiar daca este o metoda care scade calitatea vietii, dializa este folosita deoarece prelungeste viata, fiind, pentru multi pacienti, singura solutie la care pot apela.

Situatia care se inregistra la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iasi pana in luna martie a acestui an era una ingrijoratoare. Astfel, pana atunci, in evidentele unitatii medicale nu exista nici macar un transplant de rinichi de la donator cadaveric, aceasta fiind o situatie cu care medicii nu s-au mai intalnit de peste cinci ani de zile. Insa, in ultimele luni, lucrurile s-au mai schimbat, iar situatia a inceput sa se imbunatateasca.

Pana acum, in 2018, la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iasi s-au efectuat 13 transplanturi de rinichi, dintre care sase de la donator cadaveric si sapte de la donator viu. In comparatie cu anii anteriori, situatia inregistrata in 2018 este mai slaba. In primele patru luni din 2017, la spitalul din Iasi s-au inregistrat nu mai putin de noua transplanturi de la donator cadaveric, in timp ce in 2016, in primele patru luni, au fost efectuate 11 astfel de interventii.

loading...
PUTETI CITI SI...