5G scapa Romania de gaurile din buget: ce strategie are pentru licente

Postat la: 19.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

5G scapa Romania de gaurile din buget: ce strategie are pentru licente

Licentele de 5G sunt salvarea Romaniei. Asta pentru ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) vede in ele o oportunitate prin care sa faca bani, ca sa acopere gaurile din buget.

MFP va analiza oportunitatea demararii licentelor 5G si a vanzarii apei grele din rezervele statului. Prin aceasta analiza spera sa ajunga la incasari de 2,3 miliarde de lei si sa incadreze in deficitul de 3%.

Aceasta cifra a rezultat dupa lungi discutii cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Corespondenta dintre cele trei a avut numitor comun elaborarea Legii bugetului de stat nr. 2/2018. Astfel, au fost incluse venituri bugetare in valoare de 2,3 miliarde de lei din incheierea licitatiei privind benzile de frecventa 5G si vanzare de apa grea din rezerva statului, arata Agerpres.

MFP sustine ca la momentul elaborarii primei rectificari bugetare vor fi analizate trendul si nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare, dar si progresele inregistrate pentru realizarea acestor doua masuri.

„In urma analizelor se va stabili oportunitatea mentinerii estimarilor privind aceste masuri sau daca vor fi identificate alte masuri fiscal-bugetare, astfel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB. Reiteram faptul ca Ministerul Finantelor Publice isi mentine angajamentul de incadrare a deficitului bugetar in tinta asumata de 3%", se arata intr-un comunicat.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) Dorin Grindeanu spera sa implementeze o Strategie Nationala pentru 5G. Strategia ANCOM va exista, cu siguranta, iar cand piata va fi pregatita, statul va avea numai de castigat din vanzarea licentelor.

„Avand in vedere ca 5G inseamna mult mai mult decat vedem majoritatea dintre noi si va lovi si alte domenii, ca agricultura, transporturi, servicii, tot ce tine de banci, sanatate, cultura, sport, e normal sa avem o strategie nationala. Strategia nationala pentru 5G cred ca este absolut necesara si nu inventam noi apa calda", a declarat Grindeanu.

Intr-un studiu realizat de cei mai mari producatori de echipamente, aplicat pe Romania, reiese ca, pana in 2024, noua miliarde de dolari vor fi investitiile pentru ceea ce inseamna 5G.

loading...
PUTETI CITI SI...