168 ani de la nasterea lui Mihai Eminescu!

Postat la: 15.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

168 ani de la nasterea lui Mihai Eminescu!

Astazi, 15 ianuarie 2018, se implinesc 168 ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. Muzeul National al Literaturii Române (MNLR) Iasi va sarbatori Ziua Culturii Nationale la muzeele "Mihai Eminescu" si "Vasile Pogor", unitati care vor fi deschise special.

Concret, cu începere de la ora 14:00, la Muzeul "Mihai Eminescu" din Copou se va desfasura evenimentul "Cum l-am cunoscut pe Eminescu", poetul Emil Brumaru fiind invitat special. Întâlnirea va fi moderata de criticul Bogdan Cretu.

Totodata, in deschidere va avea loc vernisajul expozitiei "Veronica... dulcea mea doamna", curator fiind Liviu Apetroaie. Expozitia ilustreaza personalitatea Veronicai Micle prin obiecte ce i-au apartinut (brosa primita cadou de la Stefan Micle, realizata dintr-o moneda, poseta folosita la întâlnirile mondene etc.), dar si fotografii de familie sau carti.

La Muzeul "Vasile Pogor" va avea loc vernisajul expozitiei "Iasi, capitala de razboi", cu începere de la ora 15:00, în prezentarea doamnei Suzana Bodale, din partea Arhivelor Nationale Iasi. În continuare, va conferentia dr. Sorin Iftimi pe tema "Iasi, capitala de razboi (1916-1918)". Expozitia marcheaza un moment important din istoria Iasului, când, înca de la finele anului 1916, administratia româneasca s-a retras în Iasi, orasul gazduind institutiile statului.

Acest episod este reflectat în pagini de corespondenta, documente, fotografii, carti si afise de propaganda, unele expuse pentru prima oara la Iasi. Expozitia aniversara "Iasi, capitala de razboi" este organizata în parteneriat cu Arhivele Nationale Iasi, Muzeul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Asociatia "Patrimoniu pentru comunitate" Iasi. Curatorii expozitiei sunt Suzana Bodale, Corina Mocanu Irimita, Iulian Pruteanu si Oana Melinte.

Expozitiile de la Muzeul "Mihai Eminescu" si Muzeul "Vasile Pogor" vor putea fi vizitate pâna la data de 30 ianuarie 2018, de marti pâna duminica, în intervalul orar 10:00-17:00. De asemenea, Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi - Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" si Colegiul National de Arta "Octav Bancila" deruleza o noua editie a proiectului "Portativul Tânarului Artist", intitulata "168 de ani cu Eminescu".

Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Nationale si va avea loc luni, 15 ianuarie 2018, ora 17:00, în Sala "Stefan Procopiu" de la Palatul Culturii. Interpreteaza elevi de la colegiul Bancila, respectiv: clasa de teatru - îndrumator prof. Nicolae Ionescu; clasa de canto - îndrumator prof.dr. Daniela Ciocoiu si Grupul vocal al unitatii de invatamant preuniversitar avandu-l ca dirijor pe prof. Gabriel Gheorghita.

Apoi, Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a Municipiului Iasi, în colaborare cu Muzeul "Mihai Eminescu", organizeaza, în perioada 13 - 15 ianuarie 2018, Zilele "Mihai Eminescu", eveniment dedicat împlinirii a 168 de ani de la ani de la nasterea Poetului National. Debutul evenimentului a avut loc sâmbata, 13 ianuarie, ora 12:00, în Parcul Copou, la Teiul lui Eminescu.

Pe de alta parte, astazi, începând cu ora 12:00, cu prilejul nasterii poetului Mihai Eminescu si a Zilei Culturii Nationale, va avea loc deschiderea oficiala a evenimentului, urmata de sustinerea unui recital extraordinar de poezie. De asemenea, Opera Nationala Romana (ONRI) si Teatrul National (TNI) "Vasile Alecsandri" organizeaza spectacole speciale dedicate marelui om al culturii si literaturii romane.

loading...
PUTETI CITI SI...