Motivul pentru care procurorii DNA au descins la FRF: comisionul pe care şi l-a dat Mircea Sandu din banii câştigaţi în procesul cu Loteria

Postat la: 15.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Motivul pentru care procurorii DNA au descins la FRF: comisionul pe care şi l-a dat Mircea Sandu din banii câştigaţi în procesul cu Loteria

Vizita procurorilor DNA la sediul Federaţiei Române de Fotbal a avut ca scop ridicarea unor documente care vizează un dosar penal deschis în 8 septembrie 2014 şi care cercetează comisioanele împărţite din banii câştigaţi de FRF în procesul câştigat cu Loteria Română. În ordonanţa de ridicare de înscrisuri emisă de DNA, obţinută de ProSport, se menţionează şi câteva documente solicitate de procurori - toate având legătură cu luna martie 2011.

1. Predarea de către FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE FOTBAL, cu sediul [...] a următoarelor înscrisuri:

a. Contractul de muncă/ orice alte acte adiţionale la acesta/ fişa postului, sau act de numire în funcţie/ contract de management, valabil/ e în luna martie 2011, ale numitului SANDU Mircea;

b. Statutul valabil în luna martie 2011;

c. Organizarea, statul de funcţii al FRF, centralizatorul cu nivelul de salarizare a funcţiilor, aproape de Comitetul Executiv al FRF, valabile în luna martie 2011;

d. Contractul colectiv de muncă încheiat între FRF/reprezentanţii federaţiei şi salariaţii FRF/reprezentanţii acestora, valabil în luna martie 2011;", se arată în documentul eliberat de DNA.

"Sunt probleme mai vechi ale lui Mircea Sandu... nu au legătură cu Ionuţ Lupescu", susţin sursele ProSport.

Trebuie menţionat că Lupescu a plecat de la FRF la UEFA în luna august 2011.

În acte, Comitetul Executiv din 2011 este ultimul legal care a funcţionat vreodată la Casa Fotbalului.

Dosarul numărul 626/P/2014 a fost constituit de DNA la plângerea lui Răzvan Burleanu, care l-a acuzat pe Mircea Sandu de conflict de interese şi de folosire a influenţei în cazul comisioanelor distribuite după ce s-a câştigat procesul cu Loteria, în 2010.
În martie 2011, într-o celebră şedinţă de Comitet Executiv al FRF, s-au stabilit comisioane fabuloase pentru Mircea Sandu şi alte persoane - unele, fără niciun rol în respectivul proces câştigat de federaţie.
Mircea Sandu şi-a acordat o primă de 4,2 milioane de lei (aproape un milion de euro).
Cu o lună înainte, Comitetul Executiv modificase regulile de distribuire a comisioanelor. Chiar Mircea Sandu fusese cel care propusese noile reguli de distribuire a comisioanelor!

Cu acel prilej a avut loc celebrul dialog dezvăluit de site-ul de investigaţii Rise Project:

"Mircea Sandu: (...) Dacă sunteţi de acord cu conţinutul acestei completări? Dacă sunteţi de acord pentru că nu numai eu mi-am adus contribuţia, ci şi dumneavoastră m-aţi împuternicit şi salariaţii federaţiei şi aşa mai departe. Vă propun un procent de 5,53 la sută din ceea ce am adus noi în federaţie să se regăsească într-un bonus care să fie atribuit membrilor Comitetului Executiv şi salariaţilor federaţiei.

De acord?

Se aprobă.

Dumitru Dragomir: Aceasta să o facă preşedintele federaţiei.

Mircea Sandu: Da. Bun. Mulţumesc.

Dumitru Dragomir: Adică băbeşte toţi cei de aici primim şi noi fiecare câte o smochină.

Mircea Sandu: Da.

Dumitru Dragomir: Este bine."

În urma procesului câştigat de FRF, Loteria a fost obligată să plătească 20% din încasările anilor 2006-2009 din pariurile sportive către federaţie. S-au strâns 91 de milioane de lei. 2 milioane de euro s-au dus, comision de câştig, către casa de avocatură care a reprezentat FRF. Mircea Sandu a reclamat, în mai multe discuţii cu jurnalistul ProSport, că a fost avertizat în repetate rânduri să renunţe la procesul cu Loteria, iar după ce a câştigat, toţi sponsorii FRF au fost obligaţi să se retragă. De asemenea, Mircea Sandu a explicat că, imediat după ce a venit la Casa Fotbalului, Răzvan Burleanu a cerut toate actele legate de procesul cu Loteria şi extrasele de cont.

Trebuie remarcat însă că, printr-o coincidenţă, justiţia apare într-un moment cheie pentru alegerile la FRF, când Răzvan Burleanu e în corzi. În 2014, Gică Popescu a fost condamnat cu executare cu o zi înaintea alegerilor. Acum, după 4 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, DNA descinde la FRF şi cere acte într-o plângere depusă de Burleanu pe numele lui Mircea Sandu. Fostul preşedinte nu mai candidează, dar Burleanu îl foloseşte pentru a încerca să-l discrediteze pe Lupescu, cel mai puternic contracandidat al său.

Mai trebuie adăugat că pe numele lui Burleanu există la DNA o plângere penală care vizează fapte evidente: acordarea ilegală a primelor din 2016, finanţarea ilegală a centrelor de excelenţă nerecunoscute de stat, depunerea bilanţului FRF pe 2017 fără aprobarea Adunării Generale, nesocotirea unor sentinţe definitive ale instanţelor etc.  DNA nu a demarat, deocamdată, nicio investigaţie în privinţa acestor fapte. Alegerile pentru preşedinţia FRF vor avea loc pe 18 aprilie, iar lupta se dă între Burleanu, Lupescu şi Puşcaş.

loading...
PUTETI CITI SI...