USR ii cere demisia Gabrielei Firea si vrea celula de criza la Primaria Capitalei: A fost un experiment esuat

Postat la: 23.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

USR ii cere demisia Gabrielei Firea si vrea celula de criza la Primaria Capitalei: A fost un experiment esuat

Presedintele USR, Dan Barna, si consilierul general Roxana Wring (USR) i-au cerut vineri Gabrielei Firea sa-si dea demisia din functia de primar al Capitalei dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a anulat hotararile de infiintare a celor 22 de companii municipale. Decizia este definitiva.

Este vorba de un proiect promovat de primarul Gabriela Firea, in martie 2017. Dan Barna a aratat ca banii investiti in aceste companii apartin bucurestenilor si nu unor societati care ar fi fost create pentru a scurge banii. "Decizia spune ca Gabriela Firea a aruncat Bucurestiul intr-o aventura, in care a tocat o jumatate de miliard de euro. Cerem ca Gabriela Firea sa-si dea demisia", a spus Barna.

Declaratile au fost facute intr-o conferinta de presa. Presedintele USR sustine ca a castiga acest proces, deschis de USR, nu este un element de bucurie, pentru ca "este o victorie amara, care arata ca legalitatea triumfa pana la urma."

Wring: Cel mai mare dezastru

Consilierul general Roxana Wring considera ca Firea este singurul vinovat de acest dezastru, "cel mai mare dezastru din ultimii 30 de ani." "Cerem demisia Gabrielei Firea", a subliniat si Wring. "Pana in acest moment s-au cheltuit peste 550 de milioane de euro, bani care s-au scurs prin aceste gauri negre intr-un mod netransparent. Gabriela Firea nu mai poate fi reprezentantul bucurestenilor", a spus Wring.

Roxana Wring a propus public ca la nivelul Primariei Capitalei sa fie infintata o celula de criza, pentru respectarea legii. Rolul acesteia: banii care au fost dati la aceste companii sa fie transferati la bugetul primariei. "Noi am avertizat-o pe Gabriela Firea ca aceste hotarari sunt adoptate cu incalcarea legii. Experimentul esuat al Gabrielei Firea a pus Primaria intr-o situatie grea. Avem deja angajati, avem incheiate contracte cu terti, inchiriate sedii, cumparate mobila si masini. Trebuie sa se gaseasca solutii. Decizia instantei este clara", a reiterat Wring.

Consilierul general sustine ca in aceste companii ar fi fost numiti oameni din camarila sau gasca Gabrielei Firea. Potrivit acesteia, a fost un experiment esuat care a fost initiat de Firea. "Solicit conducerii companiilor municipale sa inceteze orice plata, orice document care il vor semna afecteaza bugetul Primariei si va avea consecinte juridice. Propunem tuturor partidelor din CGMB sa facem un plan de actiune comun. Trebuie sa limitam costurile. Trebuie sa vedem care sunt pasii necesari pentru desfiintarea companiilor si a intoarcerii banilor in bugetul primariei", a cerut Wring.

Prima grija: Caldura si apa calda

Situatia este dificila deoarece este iarna, iar una din societati, Compania Municipala Energetica, trebuie sa preia activele celor doua regii: RADET si ELCEN, dar acest lucru nu s-a intamplat. "Ne vom asigura ca vom face toti pasii necesari pentru functionarea RADET-ului. Bucurestenii trebuie sa aiba caldura si apa calda", a declarat Wring.

Consilierul general a explicat ca stia ca aceste companii nu pot fi profitable, deoarece acelasi lucru s-a intamplat in Sectorul 3. "Modelul ales de Gabriela Firea a fost inspirat din Sectorul 3. Primarul Robert Negoita a esuat lamentabil acolo", a spus Wring. Potrivit acesteia, companiile din Sectorul 3 au fost infiintate prin votul a 2/3 din consilierii locali, dar au avut o activitate paguboasa.

Avocatul USR care a pledat in acest proces a explicat ca astfel de companii pe actiuni, controlate de autoritatile locale, trebuie infiintate cu votul a 2/3 din consilieri. Astfel, daca in tara sunt infiintate astfel de companii, prin votul majoritatii consilierilor, situatia ar fi similara. Consilierul general Ana Ciceala (USR) a precizat in conferinta de presa ca, atunci cand companiile au fost infiintate, nimeni din primarie nu a spus ca in aceste societati se vor baga aproximativ 500 de milioane de euro.

loading...
PUTETI CITI SI...